23948sdkhjf

En snyggare Biotechsweden.se

Som du ser har vi återigen förbättrat vår sajt – mest visuella förbättringar denna gång. Layouten är uppdaterad. Och så har vi skaffat en fan-page på Facebook. Blir du ett fan av Biotech Sweden får du uppdateringar om vad som händer hos oss och kan prata med oss den vägen. Du blir enklast medlem genom att klicka på Facebook-rutan här i högerspalten!

Över till life science. Det finns fortfarande en avgrund mellan investerare och forskningsbolag. Den gjorde sig återigen påmind på Medtech Investment day, ett heldagsseminarium där småbolag fick presentera sina idéer för investerare samtidigt som investerare och ärrade vd:ar berättade om verkligeheten där ute i den råkapitalistiska världen.

Investerarna och företagsledarna pratade om förståelsen för återbetalning av investerat kapital. Hur produkten ska effektivisera vården (inte förbättra den) och vem som är den tilltänkte köparen (inte patienten). Efter att de pratat klart gick jag runt och lyssnade på de unga bolagen som stod där med sina prydliga roll-ups och väl förberedda hiss-pitchar. Det skulle bli si och så mycket bättre för patienterna, så här revolutionerande var tekniken och så mycket bättre skulle livskvaliteten bli för patienten, berättade de. Medan investerarna på scen pratade om ekonomin pratade forskningsbolagen alltså om tekniken och patientnyttan.

Och jag förstår varför . Forskarna som letar nya tekniker och behandlingsmetoder drivs fortfarande huvudsakligen av viljan att skapa bättre vård för människor. Inte av att effektivisera vårdapparaten och därmed tillfredsställa en krass investerare. I de bästa av världar går detta givetvis hand i hand men i verkligheten ser det inte alltid ut så.

Investerarna och företagsledarna söker produkter som pratar ekonomiska argument: Så många dagar färre måste patienten vara på sjukhuset med den här smarta tekniken och så många fler personer kan opereras per år genom den här genialiska lösningen. Men där ute finns bara forskare som pratar teknik och patientnytta.

De flesta forskningsbolag får lära sig detta den hårda vägen. Efter att de mött ett antal investerare inser de att de måste gå hem och göra sin läxa, utveckla produkten till det stadium då det går att besvara investerarnas krassa frågor. Samtidigt är det kanske en utopi, om investerare inte kan räkna på den kommersiella potentialen i en medicinteknisk produkt, vem kan då göra det? Kanske är det så enkelt att investerarna är som alla vi andra? Lata. De vill att forskningsbolagen också räknar på hälsoekonomin i produkterna så att de slipper göra jobbet själva.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.454