23948sdkhjf

Så föddes renrummet

Vad används ett renrum till? Hur började allt? Och hur skyddar man rummet från all smuts vi människor bär omkring på? Följ med på en tur genom renrummets historia.
Rena rum har funnits som begrepp i över 100 år. Det började redan

i slutet av 1800-talet när man i sjukvården upptäckte att många

sjukdomar spreds via mikroorganismer. Sjukvården började då isolera patienter med smittsamma sjukdomar för att hindra att de spred sig till andra patienter och sjukvårdspersonal. Några skyddskläder förekom inte utan sjukvårdspersonalen arbetade i sina vanliga kläder. Hanterade de något kladdigt kunde de ta på sig underarmsskydd av galon men det fanns varken mun- eller hårskydd. Bakterier bekämpades genom att spreja rummet med karbolsprit. På 40-talet började det användas munskydd och hätta av bomull men handskar var fortfarande ovanligt.

På 60-talet kom forskarna på att renrum skulle kunna användas för

att skydda produkten vid produktion av framför allt läkemedel och

elektronik. De första riktiga renrummen byggdes inom rymdindustrin för att tillverka raketer och deras komponenter. På den tiden hade forskarna inga särskilda renrumsdräkter utan arbetade i sina privata

kläder. Snart insåg de dock att det inte fungerade och de började då

använda skyddskläder av bomull. Labbpersonal började också använda mun- och hårskydd av engångsmodell i papper. Bomullen i

kläderna släppte dock ifrån sig väldigt mycket partiklar så inom renrumstekniken började man ta fram nya material där man blandade bomullen med polyester. Sådana blandade material används fortfarande inom de lägsta renhetsklasserna vid läkemedelsproduktion.

Ännu högre renhet skapades om personalen använde dräkter helt i polyester vilket fortfarande är det vanligaste materialet i skyddsdräkter än i dag. Polyester används inom i stort sett alla industrigrenar utom vid tillverkning av mikroelektronik. Där används dräkter med speciella membran som liknar de som finns i materialet i sportkläder, som till exempel Gore-tex. Vid extremt höga renhetskrav måste personalen vara helt skyddad av overall, hår- och skäggskydd, huva, höga textilstövlar, handskar och i vissa fall även glasögon eller visir. Om man är fysiskt aktiv ökar antalet partiklar en person sprider omkring sig markant vilket gör att man bör undvika hastiga rörelser.

I dag spelar renrum och renhetsteknik en avgörande roll för industrin.

Syftet med renhetsteknik är att hindra olika föroreningar från att skada produkter, processer, personal och användare. Defi nitionen av ett renrum är generellt att det är ett rum som är rent. Renheten mäts i dag enligt ISO standard 14644 i fyra olika klasser. Klassificeringen görs genom att mäta antalet partiklar per kubikmeter luft i renrummet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062