23948sdkhjf

Nobelpristagare nära bota Alzheimers

84-årig nobelpristagare har hittat ett nytt protein som kan innebära ett jättekliv mot att utveckla botemedel mot Alzheimers sjukdom.
Den 84-årige amerikanske nobelpristagaren Paul Greengard vid New Yorks Rockefeller University har tillsammans med sin forskargrupp upptäckt ett nytt protein som kan vara ett av de mest betydande genombrotten i jakten på ett botemedel mot Alzheimers sjukdom.



De flesta av
dagens läkemedel för behandling av Alzheimers försöker hindra att enzymet gamma-sekretas aktiverar produktionen av proteinet betaamyloid. Betaamyloid finns i alla friska hjärnor, men kan i för stora mängder orsaka plackbildning i hjärnan, något som ofta kopplas till Alzheimers.



Problemet är att
enzymet utgör flera viktiga funktioner i människokroppen, som att exempelvis producera andra viktiga proteiner. Att försöka blockera enzymet helt kan istället förvärra sjukdomen, något som Eli Lilly erfor med sin läkemedelskandidat förra månaden.



Nobelpristagaren hittade ett
protein som stimulerar enzymet att producera betaamyloid. Genom att blockera det stimulerande proteinet hindras enzymets produktion av betaamyloid, men kan fortfarande producera andra viktiga proteiner. Han fann dessutom att ett cancerpreparatet Gleevec som redan finns ute på marknaden har en blockerande effekt på stimulator-proteinet. Gleevec i sig är olämplig för behandling av Alzheimers, eftersom det pumpas ut ur hjärnan lika snabbt som det pumpas in, men forskarna noterar att det är möjligt att konstruera liknande föreningar som stannar kvar i hjärnan.



Studien publicerades i
veckans Nature.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11