23948sdkhjf

Gener ökar risk för äggstockscancer

Forskare har identifierat genvarianter som visar genetiska likheter mellan äggstockscancer och bröstcancer samt en ökad risk för cancer i äggstockarna.
Forskare från Australien, USA, Europa och Kanada, jämförde gener från drygt 10 000 kvinnor som drabbats av äggstockscancer med drygt 13 000 friska kvinnor. De hittade fem olika DNA-sekvenser som innehåller så kallade single nucleotide polymorphisms, SNP, vilket är kopplat till en ökad risk för sjukdomen.



Studien visade också
att fyra av de fem nya DNA-varianterna var vanligast hos kvinnor som hade utvecklat den vanligaste och mest aggressiva formen av äggstockscancer.



Identifieringen av dessa
mutationer är till stor hjälp för att upptäcka äggstockscancer i tidigt skede och för att bana väg för nya förebyggande behandlingar, enligt forskarna.

Forskningen är en uppföljning till en annan färsk studie från samma team som visade att en av de fem DNA-sekvenserna ökade risken för bröstcancer hos kvinnor som bär den felaktiga kopian av BRCA1-genen.

- Resultaten fån denna studie stärker bevisen för att bröst-och äggstockscancer har en liknande genetisk grund, säger Georgia Chenevix-Trenchvid, professor vid Queenslands universitet i Australien och en av forskarna bakom studien.

Resultaten publicerades i det senaste numret av Nature Genetics.

Georgia Chenevix-Trenchvid

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063