23948sdkhjf

MikroRNA cancerns akilleshäl

MikroRNA kan vara nyckeln till att finna botemedel mot cancer och andra sjukdomar, visar forskare bakom en studie som publicerats i Nature Medicine.
Forskarteamet visar hur en mikroRNA-hämmare kan användas för att döda cancerceller. I studien ingick möss som injicerades med celler som odlats från neuroblastom, en nervvävnadstumör som oftast drabbar spädbarn. Vid fall med neuroblastom fann forskarna att mikroRNA 380 binder till kroppens egna tumörhämmare, genen P53, och blockerar dess förmåga att tillverka proteiner. P53-producerade proteiner minskar då i antal och gör att tumören kan växa.

- Vi ser högre nivåer av mikroRNA i vanligare cancerformer hos vuxna, speciellt vid hjärncancer och hudcancer. Cancer är högst beroende av mikroRNA, säger Alex Swarbrick, en av forskarna bakom studien.

Forskarna fann också att mikroRNA 380 inte påverkar friska vuxna celler, vilket innebär att det troligtvis inte dyker upp otrevliga biverkningar genom att hämma den. Enligt forskarna tyder detta på att det är möjligt att utveckla botemedel mot cancerformer som är beroende av mikroRNA.

- Istället för att förgifta kroppen med kemiterapi hoppas vi på att komma med specifika läkemedel som angriper cancerns akilleshäl, säger Alex Swarbrick.

Det är Forskare från San Fransiscos universitet och australiensiska Garvan Intitute i Sydney och Queensland Institute of Medical Research som ligger bakom studien. Resultatet av studien publicerades nyligen i Nature Medicine.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078