23948sdkhjf

Så minns immunförsvaret

Australiska forskningsfynd om immunförsvaret ger ny kunskap om programmerad celldöd som kan användas vid behandling av cancer och autoimmuna sjukdomar.
En forskargrupp från Melbourne Walter och Eliza Hall Institute i Australien presenterar forskningsresultat som går emot tidigare rön kring immunförsvaret. Forskarna visar att proteinet Mcl-1, och inte Bcl-XL, är det viktigaste proteinet när en variant av B-cellerna, minnes-B-celler, bildas.



B-celler producerar antikroppar
som slåss mot en infektion, medan minnes-B-celler ansvarar för att upprätthålla skyddet och göra kroppen immun mot infektionen. Men för att en B-cell ska kunna utvecklas till att bli en minnes-B-cell måste dess program för naturlig celldöd, apoptos, vara inaktiverat. I studien undersökte forskarna två proteiner som tidigare har varit kända för att förhindra celldöd, Bcl-xL och Mcl-1. Bcl-xl har tidigare pekats ut för att styra B-cellerna och deras apoptosfunktion, men nu visade forskarna att det andra proteinet, Mcl-1, spelar den dominanta rollen.



Forskarna påpekar att
upptäckten har stor betydelse för behandling av cancer eftersom att cancerceller ofta uppstår från celler som inte har en fungerande apoptosfunktion. Forskningsfyndet kan också ligga till grund för nya behandlingar av autoimmuna sjukdomar och potentiellt minska riskerna för att kroppen ska stöta bort transplantat.

Resultaten publicerades i det senaste numret av Science.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375