23948sdkhjf

Här ska Björklund satsa

Inga ökade forskningsanslag men fyra tydliga områden som ska prioriteras. Jan Björklund presenterade igår sin agenda för innovation i Sverige på Swedenbio CEO Summit.
- Sverige satsar mest i världen på forskning i förhållande till BNP och vi kommer inte att skära ned eller höja det. Men man kan tycka att vi borde få ut mer av forskningen i andra änden, sade utbildningsministern Jan Björklund.

Jan Björklund vill , förutom en bred satsning på grundläggande skolutbildning, satsa på fyra områden inom life science för att vi ska vara fortsatt konkurrenskraftiga i framtiden.

1. Kvalitetsregister . Här ser Björklund en stor potential för Sverige. För att dessa register ska kunna utvecklas till säljbara produkter måste lagstiftningen ses över.

- Jag kan lova er att ni företagare inte vill hamna i bryderier om integritetsfrågor. Det behövs ett lagstiftningsarbete för att ta hand om det.

2. Kliniska prövningar. För att återta förlorad mark inom kliniska prövningar ska utbildningsdepartementet satsa på mer nationell samordning.

- Egentligen tycker jag vi borde lägga ner landstingen, men det går inte. I stället måste vi samordna kliniska prövningar bättre.

3. Skatteavdrag. Utbildningsministern vill införa avdragsrätt för forskning och utveckling. Expertskatten som redan finns i dag ska förenklas samtidigt som Björklund vill införa avdragsrätt för privata donationer till forskning och utveckling.

- Det är ett sätt att göra Sverige mer attraktivt för forskning och utveckling.

4. Stöd till svenskt riskkapital. Här ligger ett riskkapitalavdrag närmast till hands.

- Det behövs för att få igång riskkapitalet igen, sade Björklund.

I den efterföljande debatten med företrädare för life science-industrin och akademien togs Björklunds prioriteringar emot med något som kanske kan liknas vid positiv skepticism.

- Det låter bra. Men det gäller att gå från ord till handling här, sade Akbar Seddigh, ordförande i Elekta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.046