23948sdkhjf

Astra får bakläxa för Brilinta

FDA vill se ytterligare analyser av resultaten från en studie med kranskärlspreparatet Brilinta innan de går vidare i godkännandeprocessen.
Den amerikanska läkemedelsmyndigheten har bett om att få ytterligare analyser av resultaten som presenterats i den så kallade Plato-studien. Men de menar inte att Astrazeneca behöver utföra ytterligare studier.

I Plato-studien ingick nära 19 000 patienter i 43 olika länder. Astrazeneca jämförde sitt preparat Brilinta, med substansen ticagrelor, med standardbehandlingen clopidogrel, som säljs av flera bolag.

Ticagrelor är den första substansen för att behandla akut kranskärlssjukdom som skiljer sig kemiskt från standardpreparatet clopidogrel. Substansen blockerar en receptor, P2Y12, med effekten att det hämmar koaguleringen av blodet. Det gör att risken för upprepade blodproppar minskar.Brilinta går idag
igenom godkännandeprocesser i 18 olika länder runt om i världen. I början av december gick ansökan igenom i EU och pretaratet kommer nu att marknadsföras som Brilique inom unionen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08