23948sdkhjf

Diabetesforskning framåt med ny teknik

Uppsalaforskning bakom bildteknik som kan komma att förklara varför insulinproducerande celler skadas efter transplantation till diabetespatienter.
En forskare vid Uppsala universitet visar i sin avhandling en ny avbildningsteknik som gör det möjligt att följa transplanterade insulinceller i kroppen. Tekniken ska användas för att lista ut varför celler som transplanteras till diabetessjuka patienter går sönder efter en tid.

Transplantationer av insulinproducerande celler från friska är vanligt för behandling av patienter med typ 1-diabetes, men cellernas överlevnad är låg. Efter transplantationen har man tidigare inte kunnat se vad som händer cellerna, annat än att många skadas och förstörs.Olof Eriksson, forskaren
vid Uppsala universitet, har utvecklat en teknik där cellerna märkts i förväg med radioaktivt socker och kan sedan följas med en PET-kamera.

- Denna avbildningsteknik kommer i framtiden att kunna användas för att tillexempel undersöka hur nya metoder för att öka andelen insulincellers överlevnad, säger Olof Eriksson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125