23948sdkhjf

KTH-teknik varnar för virus

Forskare på KTH har utvecklat ett instrument för att upptäcka luftburna virus och förebygga epidemier av till exempel vinterkräksjuka.
Doktoranden Nicklas Sandströms grupp på Mikrosystemteknik-avdelningen på KTH utvecklar tillsammans med forskare på Karolinska Institutet och Linköpings Universitet en teknik som ska kunna upptäcka virus i omgivningen.

Spårningsutrustningen innehåller en sensor, en kvartskristall. Sensorn är täckt av antikroppar som binder till viruspartiklar i omgivningen.

Hittills har utrustningen kunnat detektera vinterkräksjuke-virus i vätska på bara några minuter. Gruppen har även utvecklat en teknik för att kunna dra viruspartiklar till maskinen från luften. Förhoppningen är nämligen att tekniken ska kunna detektera luftburna virus i framtiden.

Om allt går enligt förhoppningarna så kan spårningsutrustningen komma att användas på exempelvis sjukhus, där den kan hjälpa personalen att förebygga och begränsa spridningen av smittsamma virus. Även äldreboenden och dagis kan komma att dra nytta utav utrustningen.

Ännu längre in i framtiden kan tekniken utvecklas till att även detektera bakterier, samt möjligtvis användas för personligt bruk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078