23948sdkhjf

Genombrott i alzheimerforskning

Forskare på läkemedelsföretaget Roche har hittat ett nytt sätt att få läkemedel genom blod-hjärnbarriären.
Biotech Sweden skrev i oktober 2010 om hur svenska forskare hittat ett sätt för substanser att ta sig igenom blodkärlen i blod-hjärnbarriären , en barriär som annars har en väldigt begränsad genomsläpplighet. Barriären har länge satt käppar i hjulet för utvecklingen av läkemedel för behandling av sjukdomar som uppstår i hjärnan.

Nu har amerikanska forskare vid Genentech, en forskningsverksamhet inom läkemedelskoncernen Roche, hittat ytterligare en väg för läkemedel att komma igenom barriären. Roches forskargrupp modifierade en antikropp så att den fick två armar. Den ena armen bestod av en aktiv läkemedelssubstans, den andra passade in i receptorn som transporterar järnmolekyler genom barriären. Genom att utnyttja snålskjutsen hoppas forskarna kunna utveckla läkemedel som kan ta sig fram till hjärnan och behandla olika neurodegenerativa sjukdomar på plats.

Än så länge har metoden bara testats i djurmodeller. Men forskarna siktar på att utvärdera och modifiera antikroppen efter mänsklig modell med förhoppningar om att metoden i framtiden även ska fungera hos människa.

Studien publicerades i den vetenskapliga tidsskriften Science translational medicine.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062