23948sdkhjf

GSK slipper betala för narkolepsibiverkning

En klausul i upphandlingskontraktet gör att staten får stå för ersättningarna till patienterna som fått biverkningar av influensavaccinet Pandemrix.
Läkemedelsjätten Glaxosmithkline, GSK, har sålt svininfluensavaccin till Sverige för drygt 1,1 miljarder kronor. Genom en klausul i kontraktet slipper bolaget betala ersättning för de biverkningar vaccinet orsakar – svenska staten står för notan.



GSK, vann upphandlingen
om att leverera vaccin mot svininfluensan, A/H1N1, till Sverige. Avtalet gäller 13,5 miljoner doser av influensavaccinet Pandemrix och är värt drygt 1,1 miljarder kronor.

Ungefär 6,1 miljoner svenskar har vaccinerats med Pandemrix. Däribland 1,1 miljoner barn. Men i mars konstaterade Läkemedelsverket att vaccinet inte bör ges till barn och unga.

Bakgrunden var en finsk studie som visade en ökad risk för den kroniska sjukdomen narkolepsi hos barn som fått Pandemrix. En svensk studie kom till likande resultat, och i slutet av mars hade Läkemedelsverket fått in 81 biverkningsrapporter från sjukvården där samband misstänks mellan vaccination med Pandemrix och narkolepsi.

Kommer undan betalning

Men tillverkaren Glaxosmithkline slipper betala skadestånd till de drabbade. I avtalet mellan GSK och Socialstyrelsen anges nämligen att svenska staten ska stå för kostnaderna om vaccinet orsakar skada och GSK stäms och blir skyldiga att betala skadestånd. Det gäller förutsatt att GSK inte har gjort något uppsåtligt fel eller inte har följt den internationella standarden för tillverkning av läkemedel, GMP.

– Det var också ett krav från alla läkemedelsbolag som kom in med anbud. Vi hade fått signaler från de europeiska vaccinfabrikanterna att upplägget var nödvändigt för att producenterna skulle ge sig in i en sådan upphandling. Det är också vanligt i USA när staten upphandlar vaccin, säger Anders Tegnell, avdelningschef på Socialstyrelsen. Han säger sig inte ha någon uppfattning om rimligheten i avtalskonstruktionen.

– Det är en kostnad som måste ligga någonstans. Antingen gör man så här eller höjer företagen priset. Jag har ingen åsikt om vilket som är rätt eller fel, säger han.

Enligt Johan Thor, chef för vacciner på GSK Sverige, har alla pandemikontrakt den här konstruktionen.

– Vi tycker att det är rimligt. Avtalen tecknas för att gälla vid pandemier: situationer som kan vara kaotiska och där det är svårt att veta hur vaccinet hanteras. Då kan det vara svårt att reglera ansvarsfrågan på något annat sätt. Som producent vill man inte exponera sig för den risk det annars skulle innebära, säger han.

Klausulen brukar dock inte förekomma i normala, mindre, upphandlingar.

Oviss ersättning och nota

Än så länge har inga åtal kopplade till Pandemrix väckts mot GSK i Sverige, såvitt Johan Thor känner till. Däremot har drabbade vänt sig till Läkemedelsförsäkringen för att få sin sak prövad. Hittills har 64 anmälningar kopplade till Pandemrix och narkolepsi kommit in. Läkemedelsförsäkringen är en kollektiv, frivillig försäkring som huvuddelen av läkemedelsbolagen i Sverige är anslutna till, däribland GSK.

Ersättningarnas storlek beror på vilka konsekvenser sjukdomen har fått för den individuella patienten. Läkemedelsförsäkringen har ett tak på tio miljoner kronor för varje skadad person, men mindre belopp är betydligt vanligare.

Hur stor notan blir för svenska staten om de narkolepsidrabbade skulle stämma GSK och få rätt vet inte Socialstyrelsen i dagsläget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187