23948sdkhjf

Zealand gör miljardaffär

Får 3,3 miljarder kronor för preklinprojekt genom diabetesavtal med Boeringer Ingelheim.
Det danska forskningsföretaget Zealand pharma har ingått ett samarbetsavtal med tyska läkemedelsjätten Boeringer Ingelheim för att tillsammans utveckla Zealands läkemedelskandidat ZP2929 mot typ 2-diabetes och fetma. Genom avtalet får Boeringer Ingelheim globala rättigheter om preparatet godkänns. I utbyte får Zealand rätt till totalt 3,3 miljarder kronor efter att vissa milstolpar uppnåtts.

Läke medelskandidaten ska nu tas till fas I. En studie som Zealand ansvarar för, men som finansieras av Boeringer Ingelheim.



Utvecklingen av ZP2929 baseras
på peptidhormet oxyntomodulin som produceras i tarmen. Oxyntomodulin utsöndras från L-celler i tunntarmen efter intag av en måltid, och ska aktivera både glukagonreceptorn och GLP-1-receptorn. Hos människa tros hormonet ha flera positiva effekter på diabetes och fetma eftersom det förbättrar glukostolerans och leder till betydande viktminskning.



ZP2929 aktiverar både
glukagon av GLP-1-receptorer och har visat förmåga att förbättra blodsockerkontrollen samt att leda till en betydande och varaktig viktminskning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125