23948sdkhjf

Svampämne kan bli ny prostatamedicin

Svenska forskare har fått positiva resultat med en ny typ av läkemedel mot svårbehandlad prostatacancer.
Genom ett samarbete mellan två forskargrupper vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus utvecklas en ny typ av läkemedel mot prostatacancer. Nyligen publicerade forskargrupperna en studie i den vetenskapliga tidskriften Plos one som visar positiva resultat då svampmetaboliten galiellalakton använts som behandling av svårbehandlad prostatacancer.

Prostatacancer behandlas idag med hormonpreparat och cellgifter, men patienter som utvecklar resistens mot hormonpreparaten eller slutar svara på strålbehandlingen behöver nya behandlingsmetoder.

- Prostatatumörer antas bestå av cirka 0,1 procent cancerstamceller. Om man inte lyckas utrota denna delpopulation av tumörcellerna riskerar man att tappa kontrollen och få en ohämmad tillväxt av tumören, säger Anders Bjartell, en av forskarna bakom studien.

Forskargrupperna har i tidigare studier visat att proteinet stat3 skickar signaler som aktiverar tumörtillväxt i prostatan. De har även visat att svampmetaboliten galiellalakton hämmar stat3-proteinet. I den aktuella studien visar forskarna att förekomsten av stamcellsliknande prostatacancerceller minskar då mänskliga cellinjer med prostatacancerceller exponerats för svampämnet.

Nu hoppas forskarna att de kan använda svampmetaboliten som modell för att utveckla nya läkemedel som hämmar stat3-proteinet.

- Cancerstamceller är ofta okänsliga för såväl hormonbehandling som för cellgifter och det är därför viktigt att rikta behandlingar mot alla typer av cancerceller, säger Anders Bjartell.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063