23948sdkhjf

Biotech dippar i börskrisen

De senaste månaderna har varit minst sagt turbulenta på börsen. De stora bolagen står starka medan högriskbolag i tidiga forskningsfaser ligger en bra bit under index.
– När det blir en börskris märker life science-branschen först och främst att det blir svårare att få in kapital i bolagen. En finanskris slår extra hårt i en bransch som ständigt är i behov av kapital, säger Klas Palin, analytiker på Redeye.

Men än har det inte gått så långt att något bolag avbrutit notering eller planerad nyemission, enligt Klas Palin.

– Det var många bolag som hann med att börsnoteras och ta in kapital innan sommaren, så än har vi inte sett de fulla effekterna av börskrisen. Det som märkts är givetvis den svaga aktiekursutvecklingen.

Under året har biotekniksektorn utvecklats sämre än generalindex, som mäter den genomsnittliga utvecklingen för samtliga aktier på Stockholmsbörsen oavsett bransch. Glappet mellan biotekniksektorn och generalindex började redan i april, då biotech-aktierna föll från kring 90 procent till drygt 70 procent, vilket innebar att biotech-aktierna utvecklades betydligt sämre än genomsnittet.

– Den stora katastrofen i Japan i mars fick investerare att bli mer försiktiga. Därtill dränerades marknaden på kapital vid bland andra Sobis och Orexos emissioner i våras och emissionen som Karolinska development tog in i samband med börsnoteringen i april, förklarar Klas Palin.

Tjänar på krisen

Hittills i år har generalindex sjunkit med 24 procentenheter och ligger i skrivande stund på 76 procent, medan bioteknik-sektorn har fallit 49 procentenheter under samma period och nu ligger på 51 procent. Trots lågkonjunkturen finns det bolag som faktiskt tjänar på börskrisen. Några av dessa är de mogna bolagen som Astrazeneca, Meda, Getinge och Elekta, som blir attraktivare när det råder osäkerhet på börsen och investerare gärna flyttar sitt kapital till starka bolag som tål påfrestningarna.

En annan del av branschen som kan få viss fördel vid börskriser är exportbolagen.

– Den svenska kronan har en historik av att vara känslig för förändringar i omvärldsvalutor. Vid kriser brukar den försvagas mot stora valutor som euro och dollar. Det gynnar givetvis bolag med en hög andel export. I denna kris har inte effekten varit lika påtaglig som tidigare eftersom svensk ekonomi verkar vara i bra skick jämfört med många andra länder.

Hur länge börskrisen kommer att hålla i sig går inte att svara på.

– Många nedgångar har varit kraftiga om du tittar bakåt, hur illa det blir denna gång går inte att säga. Det vi vet är att vi är inne i en osäker period och att det är stor risk att krisen fortsätter ett bra tag till, säger Klas Palin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078