23948sdkhjf

Branschen vill se mer

Inte tillräckligt, säger röster i life science-industrin.
Budgetpropositionen för 2012 innehåller satsningar på företagande och innovationer. Men det är inte tillräckligt och det mesta går de forskande bolagen förbi, enligt röster i branschen.



Det finns fyra
satsningar i höstens budgetproposition som särskilt kan gagna life science-branschen. Avdragsrätten för forskning och utveckling utökas, expertskatten förenklas, schablonbeloppet i 3:12-regeln höjs och exporten främjas.

En utökad avdragsrätt för forskning och utveckling har efterfrågats länge. När avdragsrätten först kom 1970 var den tänkt att vara generell. Lagen tolkades dock snävare än vad som först var tänkt och avdraget kom att gälla enbart den forskning och utveckling som bedrevs innanför bolagets kärnområde. Nu öppnar budgetpropositionen upp för en bredare tolkning, vilket i stort sett innebär att företagen kan få avdrag för forskning som bedrivs även utanför kärnområdet.

Regeringen beräknar att denna satsning kommer att innebära cirka 40 miljoner kronor i ökade skatteavdrag för branschen.

Johan Järte, vd för branschorganisationen Sweden Bio, välkomnar en utökad avdragsrätt och tycker att det är en bra start.

– Men länderna runt omkring oss gör fortfarande mer. Sverige ligger med den här typen av skatteavdrag efter i Europa, så vi startar i uppförsbacke, säger han.



Lön avgör expert


Den nuvarande expertskatten har också varit svår att tolka. I dag gäller den forskare och andra nyckelpersoner som rekryterats utanför Sverige, och vem som betraktas som expert har bedömts från fall till fall. Skatten har kritiserats för att vara oförutsägbar och otransparent och många menar att den inte går att använda i rekryteringsprocessen. I höstens budgetproposition förenklas expertskatten till att gälla alla anställda som har en månadslön som överstiger två prisbasbelopp, vilket under 2011 motsvarar 85 600 kronor. I dag omfattas 1 000 personer av expertskatten och med förenklingen räknar regeringen med att 2 250 personer kommer att omfattas. Denna förenkling beräknas kosta 550 miljoner kronor i minskade skatteintäkter.

Även förenklingen av expertskatten tas emot med öppna armar av Johan Järte, som dock anser att det finns plats för fler förbättringar även här.

– Det är bra att det händer saker, men lönenivån är så hög att det berör få. Vid nästa budgetproposition vill vi se en sänkning av expertskatten så att experter med lägre lönenivå räknas in. Helt enkelt en liknande nivå som i övriga länder, säger Johan Järte.

Ytterligare en förändring i budgetpropositionen är att

schablonbeloppet i 3:12-regeln höjs. Höjningen rör fåmansbolag med färre än fyra anställda, och innebär i stora drag att delägarna tillsammans kan ta ut 2,75 mot tidigare 2,5 inkomstbasbelopp i utdelning som beskattas som inkomst av kapital med en skattesats på 20 procent.



Önskar sig mer


I budgetpropositionen slår rege-ringen dessutom ett extra slag för de små och medelstora företag som exporterar. 25 miljoner kronor går till satsningen under 2011 och under 2012 tillkommer 50 miljoner kronor. Vilka bolag som påverkas av exportsatsningen och hur pengarna ska fördelas är i dagsläget oklart.

Till nästa budgetproposition har Johan Järte två punker på sin önskelista. Han anser att regeringen bör avsätta särskild riskfinansiering som i större utsträckning når forskningsbolag inom life science även i senare stadier. Dessutom borde inte bolag i tidiga utvecklingsfaser beskattas på samma sätt som bolag som går med vinst och han efterfrågar därför olika typer av skattelättnader för unga företag.

Under hösten tar riksdagen ställning till förslagen och går de igenom börjar de gälla från 1 januari 2012.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078