23948sdkhjf

Novozymes säljer Sverigedel till amerikaner

Köpeskillingen uppgår till 189 miljoner.
Det danska bioteknikföretaget Novozymes har beslutat att avyttra Novozymes biopharma Sweden med säte i Lund. Köpare är det amerikanskägda företaget Repligen.

Köpeskillingen uppgår till totalt 21 miljoner euro, motsvarande 189 miljoner svenska kronor, varav 17 miljoner euro, 153 miljoner svenska kronor, ges i förstagångsbetalning. Genom avtalet får Novozymes även möjlighet till 4 miljoner euro, 36 miljoner svenska kronor, i ytterligare betalning om bolagen uppnår vissa milstolpar.



Novozymes biopharma Sweden
tillverkar tillväxtfaktorer som används vid cellodlingar och proteinligander som används vid produktion av monoklonala antikroppar. Anläggningen var till en början tänkt att producera läkemedel utifrån Novozymes utvecklingsprojekt med antibiotikapreparat plectasin och arenicin. Men när Novozymes för en tid sedan bestämde sig för att lägga ner utvecklingsprojekten var det inte längre klart vad produktionsanläggningen skulle användas till.

- Vi har utvärderat olika alternativ för att garantera den bästa möjliga utvecklingen av anläggningen i Sverige. Repligen är en stark köpare med strategiskt fokus som stärker verksamheten inom cellodling och utveckling av ligander, säger Thomas Videbæk på Novozymes i ett pressmeddelande.

Repligen har säte i Massachusetts, USA, och tillverkar biologiska läkemedel. Avtalet tecknades i slutet av oktober och affären väntas gå i lås innan året är slut.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.049