23948sdkhjf

Många små steg framåt i det tysta

Vi har i dag en omvärld som skakar i sina grundvalar. Börserna åker jojo i en nedåtgående trend av aldrig tidigare skådat slag.
Den ekonomiska krisen verkar ha fått ett starkt fäste i hela västvärlden. Det är delvis nya och i mångt och mycket osunda krafter som styr utvecklingen. Grekland håller på att gå i konkurs och eurosamarbetet ifrågasätts. Befolkningen motsätter sig olika skatteåtgärder för att rädda sitt eget land. Stora företag skatteplanerar så till den milda grad att nästan ingenting blir över när den nationella skatten ska betalas. Viljan att bidra till andra länders ”återhämtning” är av naturliga skäl mycket begränsad. Det är lätt att hamna i ett defaitistiskt tankemönster.

Som kontrast får vi på Sweden Bio nära dagligdags små, men betydande signaler om positiva händelser inom området life science. Små, men betydande steg framåt. Företag som lyckas i sina affärer, i sina avtal och kontrakt och i sina planer. Lyckade uppköp, sammanslagningar, samarbeten och marknadsföringar.

I det tysta arbetar dessa lyckade innovationsföretag framåt men skapar ännu inga rubriker. Samtidigt har den politiska arenan förändrats. Från att bara för några år sedan bli bemötta med ett stort frågetecken är i dag ett flertal folkvalda kunniga och intresserade när life science-frågor kommer på tal. Politikerna både försvarar, förklarar och lägger förslag om hur branschen ytterligare kan utvecklas. Det är trots allt en bransch som går i linje med Sveriges önskade utveckling mot ett än mer högteknologiskt och välutbildat samhälle.

Även på landstingsnivå har det hänt något den senaste tiden. Jag hade förmånen att närvara vid ett landstingsstyrelsemöte i Uppsala häromdagen där hela mötet hade FoU-tema. Vi diskuterade allt i från den vikande trenden inom kliniska prövningar till orsakerna till att Sveriges världsledande position inom innovationer halkar ner till en medioker mellanposition när det kommer till att få ut produkterna på marknaden. Det positiva var intresset och öppenheten som visades från landstingets sida rörande hur man skulle kunna bidra för att vända den negativa trenden. Att denna diskussion överhuvud taget har hamnat på agendan i ett landsting är ett stort steg framåt och är nog frukten av den fleråriga intensiva debatt som föregått.

Hur ska vi nu vårda denna möjlighet? För nog är det väl så att alla dessa små positiva signaler sammantaget är en stor möjlighet för branschen. Kanske är det så enkelt att vi kan luta oss mot två nyckelord – attityd och samarbete.

Om vi ska lyckas med life science i Sverige AB är en förutsättning samarbete. Vi har endast drygt nio miljoner innevånare, lika många som en mindre stad i Kina. Vi har varken tid, kraft eller resurser att uppfinna hjulet flera gånger. Vi kan och behöver skapa heliga och oheliga allianser. Sverige är dessutom fyllt av lagspelare. Passa varandra ofta så får vi tillbaka bra passningar också.

Tänk om vi skulle våga vakna varje morgon med inställningen att detta går bra. Aforismer som leder till goda tankar och attitydförändringar kan ta oss en bra bit på vägen. Det går att vara optimist utan att vara blind. Man kan välja synsätt. Attityd, enligt ordboken, är en persons medvetna eller omedvetna, öppet visade eller dolda, kognitiva eller emotionella, inställning till något. Låt oss bestämma oss, vi har trots allt en mycket bra grund att stå på.

Samarbete och attityd förändrar allt!

Johan Järte

Vd Sweden Bio

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078