23948sdkhjf

Regionfinalister till årets entreprenör

På torsdag avgörs om tre branschprofiler går vidare till Sverigefinalen i Ernst & Youngs entreprenörstävling.
Den 17 november avgörs vilka av finalisterna i region Stockholm som går vidare till Sverigefinalen i revisionsbyron Ernst & Youngs entreprenörstävling Entrepreneur of the year 2011. Bland finalisterna finns tre profiler i life science-branschen.

Ander Lönner, vd på läkemedelsbolaget Meda, är en av finalisterna. Om honom skriver Ernst & Young:

“Anders har en bakgrund i den traditionella läkemedelsbranschen men såg att man kunde göra på ett annat sätt. Med extern finansiell hjälp tog sig Anders in i Meda, ett svenskt läkemedelsbolag, och började arbeta tvärtemot den traditionella industrin. Medas koncept är unikt och bygger till stor del på förvärv och inlicensiering. I stället för att börja i labbet och ta fram egna produkter vilket är det vanliga i läkemedelsbranschen satsar Meda framför allt på att ta in produkter utifrån. Målet är att sälja läkemedel som är kostnadseffektiva och att arbeta på ett snabbare och smartare sätt än branschen i övrigt.

Under Anders ledning har Medas omsättning gått från cirka 800 miljoner kronor till 11 571 miljoner kronor på tio år. Antalet anställda har ökat med cirka 60 procent de senaste åren och idag säljs Medas produkter i 120 länder.”

Grundarna till probioticaföretaget Biogaia, Peter Rothschild och Jan Annwall, är finalister. Om Biogaias ledare skriver Ernst & Young:

“Från början inriktade sig Biogaia på livsmedel, men Peter och Jan insåg att probiotika hade större användningsområde än så. År 2000 bytte de därför inriktning på Biogaia och började satsa på kosttillskott. Samma år lanserades tuggtabletter och senare har utbudet utökats med bland annat droppar och tuggummin. Produkterna baseras på probiotikan L.reuteri, det vill säga goda och nyttiga bakterier som hjälper till att bekämpa skadliga mikroorganismer i mag- och tarmkanalen.

Idag finns Biogaias produkter i fler än 60 länder över hela världen och företaget är världsledande inom branschen.”

Sverigefinalen avgörs den 8 februari i Stockholm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063