23948sdkhjf

Nytt cancervaccin testas i klinik

Göteborgsföretaget Immunicum har fått grönt ljus från Läkemedelsverket att starta en klinisk studie med bolagets cancervaccin.
Forskningsföretaget Immunicum utvecklar ett nytt sorts cancervaccin som baseras på dendritceller.

Vaccinet ska testas i en fas I/II-studie med tolv njurcancerpatienter vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Studien kommer att pågå i drygt ett år och ska utvärdera tolerans och effekt av vaccinet.

– Det är ett stort och viktigt steg att få testa vaccinet på människor. Våra djurförsök visar på bra resultat, så vi känner oss trygga att fortsätta, säger Jamal El-Mosleh, vd på Immunicum i ett pressmeddelande.

Vaccinet nyttjar den avstötningsreaktion som kan uppstå vid transplantationer, en teknik som bolaget patenterade i våras. Patentet skyddar användningen av friska vita blodkroppar i kombination med tumörantigen, molekyler på cellytan som känns igen av immuncellerna. Tanken är att behandlingen ska kunna vaccinera kroppens immunförsvar med antigen så att de vita blodkropparna känner igen tumörceller och går till attack.

– Vårt vaccin skiljer sig mot andra cancervacciner. Traditionellt används patienters egna celler för den här typen av vaccin. Det innebär att varje vaccin måste skräddarsys, vilket är dyrt, komplext och tar tid. Dessutom är det jobbigt för patienten som är svårt sjuk, fortsätter Jamal El-Mosleh.

Förhoppningen är att vaccinet ska kunna användas som både behandling av cancer samt att förebygga cancerutveckling. Vaccinet ska också kunna täcka flera olika cancertyper genom att laddas med olika tumörämnen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125