23948sdkhjf

EU vill dubbla forskningsbudgeten

Forskning och utveckling kan rädda EU i den ekonomiska krisen, menar EU-kommissionen och vill öka forskningskassan till 735 miljarder kronor.
EU-kommissionen presenterade igår, onsdag, ett förslag på hur den kommande forskningsbudgeten, tillika det åttonde ramprogrammet, kan komma att se ut. Förslaget, kallat Horizon 2020, är ett åtgärdsprogram som samlar all EU-finansiering av forskning och innovation under ett och samma program för första gången. Detta för att minska EU:s byråkratiska krångel som genom åren kritiserats av både forskare och universitet. Även reglerna kring nyttjande av forskningsstödet ska förenklas lovar kommissionen.



Totalt vill kommissionen
att nästa forskningsbudget, som aktualiseras 2014, ska innehålla 80 miljarder euro, motsvarande 735 miljarder kronor. Det är nästan en dubblering av dagens forskningsbudget, det sjunde ramprogrammet som går ut 2013.

- Vi behöver en ny vision för europeisk forskning och innovation i en dramatiskt förändrad ekonomisk miljö. Horizon 2020 ger direkt stimulans till ekonomin och säkerställer vår vetenskapliga och tekniska bas och industriella konkurrenskraft för framtiden, med löfte om ett intelligentare och mera hållbart samhälle som omfattar alla, säger EU-kommissionären för forskning, innovation och vetenskap Máire Geoghegan-Quinn i ett pressmeddelande.



I programmet ingår ett
strategiskt innovationsprogram med en budget på 2,8 miljarder euro, motsvarande 25,7 miljarder kronor, och även ett program som ska främja konkurrenskraften och innovation i små och medelstora företag som har en budget på 2,5 miljarder euro, motsvarande 22,9 miljarder kronor.



Om förslaget antas
eller inte är slutligen upp till EU-parlamentet och medlemsländernas regeringar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062