23948sdkhjf

Aprea doserar första cancerpatienten

Karolinska developments portföljbolag startar klinisk studie.
Den första patienten har nu doserats i Apreas kliniska fas I/II-studie med bolagets läkemedelskandidat APR-246 för behandling av leukemi. Läkemedelskandidaten ingår i en ny klass av potentiella cancerläkemedel som leder cancercellerna till apoptos, programmerad celldöd, via proteinet p53.

Målet med studien är att utvärdera säkerhet och farmakokinetik men även att i tidigt skede göra en bedömning av preparatets effekt.

- Denna fas I/II-studie är en fortsättning på en tidigare slutförd dostitreringsstudie, som visade att APR-246 var säker vid förutsedda terapeutiska plasmanivåer. Den tidigare studien visade också dos- och tidsoberoende farmakokinetik av substansen i dosintervallet som studerats. Det primära målet med den aktuella kliniska prövningen är att ytterligare utvärdera säkerhet, farmakokinetik och att fastställa optimal dos- och behandlingstid, säger Ulf Björklund, vd på Aprea, i ett pressmeddelande.

Studien kommer att genomföras på fem kliniker i Sverige och beräknas omfatta 10 patienter med akut myeloisk leukemi och kronisk lymfatisk leukemi som inte svarar på standardbehandling.

Aprea är ett forskningsföretag som ingår i Karolinska developments portfölj. Bland ägarna finns förutom Karolinska development även Industrifonden, Östersjöstiftelsen och Praktikerinvest.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063