23948sdkhjf

EU stoppar medicin till avrättningar

Ny exportregel väntas börjar gälla redan vid årsskiftet.
Europeiska unionen inför nu regler för läkemedelsexport för att förhindra att läkemedel används för att avrätta dödsdömda fångar.

Problemet uppmärksammades förra året då det danska läkemedelsföretaget Lundbeck visade sig vara ofrivillig leverantör till ett av läkemedlen som finns i dödscocktailen som används vid avrättningar i USA. Vid avrättningarna används bolagets epilepsimedicin Pentobarbital för att bedöva fångarna innan de avrättas. Efter en lång kamp för bolaget och med hjälp av flera intresseorganisationer har ett lagförslag lagts fram för EU:s 27 medlemsländer att ta beslut om. Enligt den danska nyhetstidningen Berlingske Business har förslaget tagits emot med öppna armar och reglerna kommer att börja gälla redan till årsskiftet.

De nya reglerna innebär att europeiska läkemedelsföretag framöver kommer att behöva ha ett särskilt tillstånd för att få exportera narkosläkemedel som tillhör klassen barbiturater, där exempelvis Sodium thiopental och Pentobarbital ingår. När dessa läkemedel ska exporteras granskas avtalet för att se om det finns försäljningsmöjligheter till tredje part. Detta för att kontrollera att läkemedlen inte säljs vidare till myndigheter som tänker använda dem vid avrättningar.

Intresseorganisationerna Amnesty och Reprieve tycker att det är bra att narkotikaklassen hamnar under restriktiva exportregler men hade hellre velat se ett slutbrukaravtal som skulle förbjuda export av läkemedel för användning vid avrättningar. Ett sådant avtal kunde dock inte EU-länderna enas om eftersom det ställer läkemedelsföretagen som ansvariga om preparaten ändå skulle hamna i orätta händer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093