23948sdkhjf

Hallå där Christian Kinch ...

... vd på Bactiguard, som rest runt i Mellanöstern med socialministern Göran Hägglund, hur kommer det sig?
- Iraks hälsominister var i Sverige för något år sedan och tyckte att den svenska sjukvården var så bra att han bjöd in den svenska regeringen att tillsammans med ett par företag komma till Irak. Irak är i dag i stort behov av att få ordning på sina sjukhus och det ska vi hjälpa dem med. Bactiguard åkte med en regeringsdelegation till Irak för att berätta lite om hur det kan gå till.

Under resan bestämde ni er för att starta ett samarbete med sjukhuset Medical City i Bagdad, vad innebär det?

- Bactiguard utvecklar produkter för att minska spridningen av sjukhussjuka och det är precis vad vi ska hjälpa det irakiska sjukhuset med. I januari kommer vi att åka ner dit för att se hur många patienter som drabbas av sjukhussjukan på Medical City och sedan kommer vi att hålla i en utbildning av personalen. Efter en tid kommer vi att åka ner igen och se om läget har förbättrats.

Vilka var med på resan?

- Förutom regeringsdelegationen och Göran Hägglund var det flera företag som producerar produkter som används inom vården som Getinge, Elekta, Astra Zeneca och SCA.

Var var ni någonstans?

- Vi åkte till Bagdad i Irak och var där i två dagar. Sedan åkte vi vidare till Kurdistan och var där i två dagar.

Säkerhetspådraget verkar vara rejält tilltaget under er resa, hur känns det?

- Till en början kändes det rätt överdrivet. Men sedan fick vi höra att det sker fem bombattentat med dödlig utgång varje dag i Bagdad, så det var nog inte överdrivet. Men det var mycket soldater omkring oss och vi fick bära skyddsvästar och åka i skottsäkra bilar. Vi hamnade också mitt i en skottlossning på gatan så det kändes tryggt att vara under sådant beskydd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064