23948sdkhjf

Årets kovändning

Vetenskapsrådet backar och tar tillbaka fuskanklagelser.
I oktober förra året valde Vetenskapsrådet att porta Suchitra Holgersson, forskaren som tidigare anklagats för forskningsfusk. Genom detta stoppades utbetalningar av det anslag hon tidigare beviljats och hon hindrades från att söka anslag i framtiden. Men i september i år gjorde Vetenskapsrådet en helomvändning och tog tillbaka fuskanklagelserna.

Anledningen till att Vetenskapsrådet tog tillbaka sina anklagelser var att en intern granskning av myndighetens utredning om Suchitra Holgersson haft brister. Detta upptäcktes efter att Vetenskapsrådet anmälts till Justitieombudsmannen för sitt handlande i utredningen. Granskningen visade på bristande systematik, dålig ordning och otillräcklig dokumentation av arbetet med utredningen och detta har fått Vetenskapsrådet att ta tillbaka sina anklagelser.

Rektorerna vid Karolinska institutet och Göteborgs universitet lämnade i december 2008 in en anmälan om forskningsfusk till Vetenskapsrådet gällande professor Suchitra Holgersson. I anmälan anklagas forskaren för att ha ändrat uppgifter i två doktoranders och en projektstudents manus. Detta gjordes då professorn var anställd som forskare på Karolinska Institutet under perioden 2007-2008 och gjordes enligt Vetenskapsrådet utan studenternas vetskap. Forskningsresultaten är idag publicerade i vetenskapliga tidsskrifter. Under sommaren 2010 gav Vetenskapsrådet sitt utlåtande och pekade på flera fall av grov oredlighet i forskningen och ett fall av mycket grov oredlighet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078