23948sdkhjf

Dubbelflopp för Astra Zeneca

Avbryter utvecklingsprogram för cancerpreparat och visar ytterligare negativa resultat i depressionsstudie.
Astra Zeneca meddelade i dag, tisdag, att utvecklingsprogrammet för läkemedelskandidaten olaparib avbryts. Olaparib utvecklas för behandling av äggstockscancer i klinisk fas II men då bolaget utvärderade interimsresultatet såg de att preparatet inte gav önskvärd effekt i total överlevnad. Bolaget har dessutom försökt att hitta en lämplig dos för att kunna testa preparatet i kliniska fas III-studier, men inte lyckats med det. Astra Zeneca har därför beslutat att lägga utvecklingsprojektet på is.

Det ser även mörkt ut för Astra Zenecas läkemedelskandidat TC-5214, för behandling av depression, som utvecklas i ett fas III-program. Läkemedelskandidaten misslyckades med att uppnå det primära effektmåttet i den första av programmets totalt fyra kliniska studier. Nu meddelar bolaget att kandidaten inte heller uppnår effekten den andra kliniska studien.

De två bakslagen innebär att Astra Zeneca nu gör en nedskrivning på totalt 381,5 miljoner amerikanska dollar före skatt, motsvarande 2,6 miljarder svenska kronor, under det fjärde kvartalet 2011. 285 miljoner amerikanska dollar, motsvarande 1,9 miljoner kronor, skrivs ned till följd av att utvecklingsprogrammet med olaparib läggs ned. Den resterande delen på 96,5 miljoner amerikanska dollar, motsvarande 667 miljoner kronor, skrivs ned eftersom en positiv utgång för de två pågående fas III-studierna med TC-5214 inte längre är lika sannolik. Astra Zeneca har tidigare planerat att lämna in registreringsansökan till det amerikanska läkemedelsverket för det antidepressiva preparatet till det andra halvåret under 2012 men kommer nu att se över planerna.

Trots nedskrivningarna tror Astra Zeneca att den tidigare prognosen för vinst per aktie kommer att stå fast. Dock tror de att vinsten landar i den lägre delen av det förutspådda intervallet mellan 7,20 och 7,40 dollar per aktie.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063