23948sdkhjf

USA vill censurera forskningsfynd för att förhindra terrorbrott

Är rädda för terrorister ska missbruka ett modifierat fågelinfluensavirus som tagits fram i ett holländskt labb.
Den amerikanska myndigheten National Science Advisory Board for Biosecurity, NSABB, vädjar till tre stora vetenskapliga tidsskrifter om att inte publicera forskningsresultaten från en studie som gjorts vid Erasmus medicinska center i Amsterdam, Holland. Anledningen är att forskarna modifierat H5N1-viruset, som låg bakom den så kallade fågelinfluensan, så att viruset lättare kan sprida sig mellan individer. USA tror att kunskapen om det modifierade viruset riskerar att hamna i orätta händer och kan missbrukas i terroristbrott.

De tre vetenskapliga tidskrifterna Nature, Science och Pnas har ännu inte tagit ställning till USA:s vädjan.

Myndigheten ska, enligt den amerikanska organisationen som står bakom Science, AAAS, ha gjort en muntlig vädjan till Science redaktion den 30 november och då önskat att redaktionen skulle radera detaljer kring både metod och beskrivningar av virusmutationen innan de publicerar artikeln. Dagen därpå lämnade myndigheten även in en skriftlig önskan där de skrev att artikeln i sin helhet kunde utgöra en säkerhetsrisk.

Bruce Albert, chefredaktör på Science, skriver i en kommentar att de tar USA:s vädjan på största allvar. Innan de tar ställning vill de dock ha mer information från den amerikanska myndigheten då redaktionen drar sig för att inte publicera potentiell viktig information om allmänhälsa som ansvarsfulla forskare kan dra nytta av.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063