23948sdkhjf

Eurocines adjuvans i nystartad hiv-studie

Ska förstärka effekten vid behandling med norska Bionors hiv-vaccin.
Svenska Eurocine Vaccines och norska Bionor Pharma startar tillsammans med Oslo universitetssjukhus en klinisk studie som kombinerar Bionors hiv-vaccin Vacc-4x med Eurocines vaccinadjuvans.

Vacc-4x är ett vaccin som bygger på fyra syntetiska, något modifierade, peptidsekvenser från delar av hiv-viruset. Bionors vaccin har i tidigare studier visat sig minska virusmängden då det ges som injektion men bolaget vill nu utvärdera effekterna vid nasal dosering. Eurocines adjukvansteknik Endocine ska förstärka immunsvaret till vaccinantigen som ges nasalt.

- Vi är glada att patienterna generellt har varit mycket positiva till att delta i denna studie, säger professor Dag Kvale, huvudprövare vid Oslo universitetssjukhus, i ett pressmeddelande. Vi hoppas att nasal vaccinering kan göra en potentiellt ny klass av hiv-behandling ännu enklare att administrera.

I studien, som är enkelblind och placebokontrollerad, ingår 24 hiv-patienter som löpande behandlas med antiretroviral behandling. Arton patienter av dessa kommer att få Vacc-4x tillsammans med Endocine i tre olika dosgrupper medan de resterande sex patienterna enbart får Endocine.

Studien beräknas vara klar under första kvartalet 2012.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094