23948sdkhjf

Läkemedelsjättar investerar i start up-bolag

Nybildade Galecto får stöd från Novo och Merck.
Två dagar in på det nya året bildades ett nytt bioteknikbolag, Galecto Biotech. Redan vid starten har bolaget två starka investerare i ryggen.

- Vi har fått totalt fem miljoner euro i tre omgångar. Investeringarna kommer från Novos investeringsfond Novo Seeds och Merck Seronos investeringsfond Merck Serono Ventures, säger Hans Schambye, Galectos vd.

Novo Seeds och Merck Serono Ventures blir genom investeringarna delägare i det nystartade bolaget. Forskarpatent Syd har sedan flera år hjälpt forskarna bakom Galecto med de immateriella rättigheterna kring forskningen och blir nu storägare i det nybildade bolaget.

Klimatet i bioteknikbranschen är tufft nu, hur är det att starta ett bolag i ett sådant läge?

- Det är förvisso en tufft tid just nu och det tog ganska lång tid att få in pengarna. Däremot visar det sig att det ändå kan gå vägen om man har en bra backgrund och övertygande data, säger Hans Schambye.

Galecto är ett svenskt bolag med säte i Lund. Bolaget grundades av Hakon Leffler, professor i molekylärmedicin vid Lunds universitet, Ulf Nilsson, professor i organisk kemi vid Lund Universitet, Tariq Sethi, professor inom luftvägssjukdomar vid Kings College, London, och biotech-entreprenören Hans Schambye. Hans Schambye, som har utsetts till vd för det nya bolaget, har tidigare arbetat som vd i Recepticon och Gastrotech och sitter i styrelsen i Onconox, Nanoference och Forward Pharma,

Bolaget ska inledningsvis utveckla småmolekyl-läkemedel för behandling av fibros och inflammation. Forskningen baserar på en grupp proteiner, galektiner eller galatosidbindande lectiner, som spelar en nyckelroll vid cancer och inflammatoriska processer. Medgrundaren till Galecto, Hakon Leffler, var en av de första forskarna som först upptäckte proteingruppen. Han och Ulf Nilsson var dessutom med och slog rekord i Max II i Lund, då de bestämde galaktinstrukturen med den högsta upplösning som uppnåtts vid forskningsanläggningen, nämligen 0,86 Ångström.

Hur ser planerna ut framöver?

- Vi ska driva våra projekt mot en serie av milstolpar framöver. Nu arbetar vi i stort sett helt virtuellt med bolagets tre professorer, men det kan bli tal om nyrekryteringar till sommaren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064