23948sdkhjf

Tio år med Biotech Sweden - minns du vad som hänt?

För tio år sedan grundades Biotech Sweden. Det var inte en slump att det skedde just då.
Efter att it-bubblan spruckit stod biotech för framtidshopp. Ungefär samtidigt såldes Pharmacia till Pfizer och en mängd duktiga läkemedelsutvecklare övergick till en entreprenörstillvaro. Branschen kokade. Det är fascinerande att läsa de första årens Biotech Sweden. Forskning som i princip var på hypotesstadiet presenterades som nästan färdiga produkter och någon tvekan inför om det skulle lyckas eller inte var det inte tal om. Att allt inte blivit till framgångar vet vi i dag. Dagsnoteringen så här tio år senare är istället en bransch som väntar och väntar på det stora genombrottet. Och som journalister påverkas vi av tidsandan.

Om tidningen, precis som branschen, för tio år sedan borde ha varit mer ifrågasättande till att alla skulle lyckas, får vi i dag aktivt jobba för att inte vara alltför problem-orienterade. För verkligheten ligger såklart någonstans mitt emellan. Tittar man på själva vetenskapen har ett tidigt forskningsprojekt varken större eller mindre sannolikhet att lyckas i dag än för tio år sedan. Men det bör omges av lagom förhoppningar. Den ödmjukhet som kommit av plågsamma misslyckanden, och som vissa ibland kallar för branschens baksmälla, är bra. Med rätt förväntasbild på varje litet projekt och på branschen som helhet blir det lättare att argumentera mot politker och investerare för en forsatt satsning på branschen.

Tio år är ett tacksamt tidsperspektiv för både bakåt- och framåtblickar. Vi kommer därför under året att ha en del fokus på vårt tioårsjubileum. I varje nummer kan du under vinjetten ”Vad hände sedan? ” läsa uppföljningar på någon av de artiklar som skrevs under det första året. I det här numret har vi ställt frågan till vaccinföretaget Isconova.

Som tidning har Biotech Sweden mognat tillsammans med branschen, och vi är stolta över att i dag ha en självklar plats. Vår ambition är att framöver bli ännu bättre på att väcka debatt och bidra med bränsle till de diskussioner som redan pågår. Vår enkät som skickats ut till 100 vd:ar och som du kan läsa mer om i Biotech Sweden nummer 1 är exempel på hur vi vill arbeta. På otaliga seminarier har vi hört diskussionen om vilka som leder företagen. Är de för mycket forskare och för lite affärsmän? Har de tillräcklig internationell bakgrund? Flyttar de bara runt mellan vd-jobben? Vi bestämde oss för att fråga ledarna själva.

Har du några egna reflektioner kring hur branschen utvecklats och vart den är på väg, eller frågor som du tycker vi borde grotta ned oss i hoppas jag att du hör av dig. Och förresten, det kommer bli lite festligheter också för att fira tio år, så håll utkik!

Ingrid Stenberg

Chefredaktör Biotech Sweden
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079