23948sdkhjf

Så hittar du uppköpskandidater

Att investera i bolag på börsen som kan bli uppköpta kan vara en investeringsstrategi att få en snabb avkastning på sitt investerade kapital.
Det svåra är att förutse vilka bolag som eventuellt kommer att förvärvas. Organisk tillväxt tar tid och är riskfylld.

Life science är en sektor där det sker relativt många uppköp, och därför kan det vara intressant att försöka göra just detta.

Om vi kommer igenom den nuvarande krisen kommer vi troligen, liksom efter förra krisen 2008, att få se ett ökat antal och säkerligen ett par riktigt stora företagsaffärer under 2012.

När man tittar i backspegeln kan man konstatera att det verkar finnas en oskriven värderingsregel som säger att buden ska ligga på ca 30 procent över aktiekursen vid budtillfället för att accepteras av aktieägarna. Så visst är det lockande även för småspararen att identifiera vilka bolag som kan vara kandidater för uppköp.

En av de få affärer som avslutades under 2011 i Sverige var till exempel Galdermas bud på Q-med. När Q-Med köptes upp låg det ursprungliga budet från Galderma på 75 kronor per aktie. Detta var 13 procent högre än vad Q-Meds aktie stängde på den 12 december 2010 då budet kom. När affären sedan avslutades under 2011 hade priset per aktie stigit till 79 kronor.

Det slutliga köppriset motsvarade en premie om cirka 20 procent jämfört med börskursen dagen innan det första erbjudandet kom och 30 procent jämfört med den volymviktade genomsnittskursen under de 30 senaste kalenderdagarna före offentliggörandet av erbjudandet den 13 december 2010.

Utomlands skedde också ett antal intressanta uppköp värda att nämnas, bland annat Sanofi-Aventis förvärv av Genzyme som blev klart i början av 2011 efter en lång och utdragen historia där de första buden avfärdades.

Genzyme har en spännande portfölj av produkter för behandling av sällsynta sjukdomar och ett antal produkt har dessutom så kallad orphan drug-status.

Till slut fick Sanofi-Aventis höja priset så pass mycket att budpremien blev närmare 50 procent jämfört med dagen då affären offentliggjordes för första gången.

När Johnsson & Johnsson förvärvde det schweiziska medicinteknikbolaget Synthes i april 2011 var det det största förvärvet i bolagets historia, vilket också gjorde Johnsson & Johnsson marknadsledande inom trauma och ortopedi. Priset på Synthes blev 21,3 miljarder dollar, motsvarande 147 miljarder kronor, och budpremien nådde upp till 22 procent.

En annan mycket intressant affär under förra året som kan få stor inverkan på life science-sektorn är Express Scripts förvärv av Medco Health Solutions. Express Scripts fick betala 29,1 miljarder dollar, motsvarande 201 miljarder kronor, för Medco vilket motsvarar en budpremie på 28 procent.

Båda bolagen hanterar läkemedelsförmåner för receptbelagda läkemedel i USA och det nya bolaget blir både en oerhört stark och viktig aktör, och motspelare till läkemedelsbolagen i

USA.

Under 2011 har det dessutom kretsat spekulationer kring ett bud på Meda.

Aktien reagerade positivt på dessa rykten men sjönk sedan tillbaka när media skrev att det kanadensiska bolag som utsetts till köpare inte var intresserade av bolaget.

Ett annat framgångsrikt bolag inom life science-sektorn, som det också har spekulerats om uppköp kring är probiotikabolaget Biogaia, som har haft en väldig stark utveckling även på Stockholmsbörsen de senaste åren.

Spekulationerna har kretsat kring att ett bud skulle kunna komma från de större läkemedelsbolagen som är starka inom konsumentprodukter och receptfria läkemedel eller från bolag verksamma inom mat och kost.

Både Meda och Biogaia har dock starka ägare som har byggt upp bolagen och de ser antagligen en fortsatt resa med att bygga dessa vidare.



Men som man
säger: allt är till salu för rätt pris.

Okee Williams

Portfolio manager på Allenex
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063