23948sdkhjf

Fp:s prioriteringar inför forskningsproppen

Vill satsa på toppforskare och ställer krav på att sjukvården medverkar i kliniska prövningar.
Jan Björklund redogör på torsdagens DN debatt för de områden Folkpartiet vill prioritera när regeringen i höst lägger nästa forskningsproposition. I propositionen kommer den medicinska forskningen att stå i fokus.

Folkpartiet vill att Sverige ska bygga upp ett medicinskt forskningscenter i Stockholm och Uppsala, i samarbete mellan akademi och industri. Centret ska ha sådan klass att det drar till sig ledande internationella forskare. Medicinsk grundforskning ska också bedrivas vid Max IV-laboratoriet i Lund.

Sverige bör satsa på de bästa forskarna, enligt Folkpartiet. De mest framgångsrika forskarna och deras projekt ska prioriteras vid forskningsfinaniseringen. Likaså vill Folkpartiet rikta särskilda insatser till yngre talangfulla forskare och rekrytera, vad de kallar, utländska forskarstjärnor till Sverige.

Björklund för också fram förslag som syftar till att stärka den kliniska forskningen. Staten bör ställa krav på sjukvården att delta i kliniska prövningar. De kliniska prövningarna måste också samordnas nationellt, och forskningen kring att utveckla olika behandlingsmetoder i hälso-och sjukvården måste stärkas. Medicinsk forskning ska också underlättaas genom att utnyttja de nationella kvalitetsregistren. Här menar Björklund att Datainspektionens beslut om registret i Lifegene visar att lagstiftningen måste moderniseras. Begreppet ”universitetssjukhus” ska skyddas för att enbart användas av de sjukhus där det bedrivs forskning på hög nivå.

Forsknings- och innovationsklimatet i Sverige måste också stärkas genom ett bättre skattesystem, enligt Folkpartiet. Därför bör värnskatten avskaffas, och på sikt marginalskatten sänkas. Det brittiska systemet med ”patent box” – att inkomster som härrör från patent beskattas lägre – ska studeras närmare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156