23948sdkhjf

Medivir rusar efter nyhet från USA

Amerikanska Gileads preparat behöver en antiviral substans för att vara effektiv mot hepatit C. "För oss är det bra", säger Rein Piir på Medivir.
Det amerikanska läkemedelsbolaget Gilead presenterade på fredagsmorgonen amerikansk tid, vid lunchtid i Sverige, färska studieresultat från ett av bolagets hepatit C-studier. I studien utvärderades effekten av Gileads substans GS-7977 som kombinationsbehandling tillsammans med ribavirin, en komponent i dagens standardbehandling av hepatit C. Resultaten visade sig vara negativa och i samband med att nyheten publicerades rusade det svenska forskningsbolaget Medivirs aktie på börsen.

- Resultaten visade att Gileads preparat inte ensamt klarar sig som effektiv behandling av hepatit C utan att de behöver ytterligare en antiviral substans i behandlingen. Sådana här nyheter ska man ta med en nypa salt då det rör sig om så små patientgrupper. Men det är klart, för oss är det bra, säger Rein Piir, pressansvarig på Medivir.

Gilead köpte substansen GS-7977 från Pharmasset i höstas och testar substansen i flertalet kombinationer i olika studier. Framförallt har de målsättningen att få fram en behandling som inte kräver tillägg av dagens standardbehandling med interferon då denna substans dras med biverkningar. Dagens resultat visar att de patienter som tidigare svarat positivt på behandlingen av enbart GS-7977 och ribavirin fick förhöjda virusnivåer efter ett par veckor.

Medivirs substans TMC435 är med i en av de kombinationer som Gilead testar tillsammans med GS-7977. Även där är målet att få fram en interferonfri behandling.

Efter nyheten rusade Medivirs aktie och ligger i skrivande stund på ett kursvärde på drygt 66 kronor aktien, vilket är en ökning med runt 15 procent då kursvärdet låg på 57 kronor aktien.

Dagens rusning innebär ännu inte att bolaget hämtat sig från tappet kursen gjorde då bolagets årsredovisning presenterades tidigare i år. Vid månadsskiftet januari-februari föll aktievärdet från 74 kronor aktien.

Vill du läsa mer om forskningsläget inom hepatit C? I nästa nummer av Biotech Sweden som kommer ut nästa vecka har vi en djupgående artikel om ämnet. Är du inte prenumerant kan du ladda ner tidningen som pdf på denna länk på tisdag:

Biotech Swedens Pdf-shop
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063