23948sdkhjf

Fäster bättre med behandlad yta

Add Bio visar positiva resultat med tandimplantat i klinik.
Implantat- och dentalbolaget Add Bio visar positiva resultat för bolagets teknik som nu testats i klinik. Bolaget utvecklar nanolager, en läkemedelsyta, som appliceras på ortopediska och dentala implantat.

I den aktuella studien har dentala implantat behandlats med bolagets produkt Zolidd, ett nanolager som frisätter bisfosfonat, ett benförstärkande medel. Implanteten har sedan fästs i ben i munhålan på patienter. Resultaten visar att Zolidd-preparerade implantat sitter fast bättre i benet än implantat som inte har nanoytan.

- Resultaten från studien visar att lokal bisfosfonat ger ökad stabilitet, vilket innebär att man skulle kunna förkorta tiden till att återfå normal tuggfunktion och därmed minska lidandet för patienten, säger professor Per Aspenberg, överläkare vid universitetssjukhuset i Linköping och en av grundarna till Add Bio, i ett pressmeddelande.

I studien deltog 16 patienter som vardera fick två implantat, ett vanligt och ett som behandlats med Zolidd. Resultaten utvärderades efter sex månader och forskarna kunde då se att de behandlade implantaten hade bättre fäste i patienten i 15 av de 16 fall som ingick i studien.

Studien genomfördes vid Linköpings universitetssjukhus och resultaten publicerades i den vetenskapliga tidskriften Bone.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063