23948sdkhjf

Det här vill de se i forskningsproppen

Lif och Swedish Medtech efterlyser uppföljning av de statliga Alf-medlen och Sweden Bio vill se ett attraktivare klimat för nystartade bolag. Här är några förslag till kommande forskningsproposition.
Arbetet med nästa forskningsproposition är i full gång. En forskningsberedning är tillsatt och i skrivande stund har 109 olika intressenter skickat in förslag till Utbildningsdepartementet. En av dem är Läkemedelsindustriföreningen, Lif.

– Vi har fokuserat på frågor som är relevanta för kliniska prövningar i Sverige. Våra medlemsföretag är beroende av att kunna genomföra kliniska prövningar som en integrerad del i vården, säger Anders Blanck, vd för Lif.

Viktigast för Lif är att det görs tydligt att klinisk forskning är en del av vårdens uppdrag. I dag är vården ekonomiskt trängd och resurserna styrs mot att producera vård, vilket gör att frågan om klinisk forskning hamnar på undantag, anser Anders Blanck.

– Naturligtvis måste patientvården komma i första hand, men det ska inte behöva vara en motsättning mellan att ge vård och att genomföra kliniska prövningar. Det måste finnas ett samspel mellan vård och klinisk forskning och det blir lättare om klinisk forskning finns med i beställningen som landstingen gör från vårdenheterna.

Både Lif och branschorganisationen för medicinteknikföretag, Swedish Medtech, efterfrågar också en uppföljning av de statliga Alf-medlen. Varje år betalar staten ut 2,2 miljarder kronor i Alf-medel, pengar som ska lätta kostnaderna kring den medicinska forskning som universiteten bedriver inom landstingen. I dagsläget följs dessa utbetalningar inte upp, något som branschföreningarna är kritiska till.

– Utan uppföljning kan vi inte förbättra och effektivisera forskningen och finansieringen. Om staten följde upp Alf-medlen kunde de ta en mer aktiv roll och exempelvis flytta resurser till landsting som är kapabla till fler kliniska prövningar, säger Anders Blanck.

Swedish Medtech vill också se ett attraktivare klimat för små och medelstora företag och förelår därför att staten inför skatteincitament för investeringar i forskning, utveckling och innovationer. I frågan om skattelättnader backas de av branschorganisationen för life science-bolag, Sweden Bio, som också har tyckt till inför nästa forskningsproposition.

– Vi har lämnat in förslag om att sänka bolagsskatten, avskaffa arbetsgivaravgifter för innovativa bolag, rabattera skatten för nystartade bolag och att införa skatteavdrag för forskningsinvesteringar, säger Karina Eskilsson, kommunikationsansvarig på Sweden Bio.

En annan fråga som Sweden Bio sätter högt på sin agenda är kommersialisering.

– Grundforskning och innovation är viktigt, men det är minst lika viktigt att omsätta forskningen i praktiken. Företagen behöver konkret hjälp för att ta sina innovationer ut på marknaden, säger Karina Eskilsson.

En lösning Sweden Bio vill se i propositionen är att låta forskningen gro längre inom akademin.

– Många forskare tvingas tidigt att starta egen verksamhet för att vidareutveckla sin forskning. I ett så tidigt skede är det svårt att få verksamheten att snurra och det skulle kunna undvikas om projekten fick mogna längre på universiteten och fick hjälp från industrin, säger Karina Eskilsson.

Forskningspropositionen kommer att presenteras under hösten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084