23948sdkhjf

Hallå där Åsa Ander...

...som har svart bälte i lean sigma och som den 21 mars ska berätta om hur Astra Zeneca infört lean i forskningen under seminariet Effektiva och kreativa labb...
Om vi tar det från början, hur skulle du beskriva begreppet lean?

– Lean handlar om att ta bort allt onödigt, att göra saker snabbare och enklare och utan fel så att man får nöjdare kunder och får mer tid över till att göra mer värdeskapande aktiviteter.

Traditionellt sett är lean en metod som används för att effektivisera produktionslinjer i fabriker och liknande, det låter inte särskilt likt det arbete som utförs på ett forskningslabb. Vad i leanmetoden kan hjälpa till på forskningslabbet?



– Allt i princip, så länge man funderar på hur man kan översätta de olika begreppen till forskningsmiljön. Men sen är det också så att om man tittar ner i vad som verkligen händer i ett labb så finns det många små processer som man faktiskt gör repetitivt och då är det mest direkt överförbart även om det inte är storskalig produktion.



Du har varit med och fört in lean på forskningslabben på Astra Zeneca, har det tagits emot väl av forskarna?


– Ja det tycker jag. Som i allt förändringsarbete har vi brottats med ett motstånd till förändring och en tro att lean skulle stå i motsatsförhållande till innovation. Men rätt tillämpat så kan lean bidra till att både skapa innovativa lösningar samt att frigöra tid till att vara kreativ genom att standardisera det som är rutinarbete och det tror jag att de som vågar pröva har upplevt. Det finns fortfarande mycket att göra men i dag ser jag lean-verktyg överallt i vår verksamhet och det finns en efterfrågan på att få hjälp av våra lean sigma black belts.



Forskningen i Södertälje ska ju läggas ner, hur effektiva har ni lyckats bli egentligen?


– Nedläggningen av forskningen i Södertälje är inte kopplad till att just Södertälje var mindre effektivt, utan till inriktningen på Södertäljeforskningen, neurovetenskap. Det är ett erkänt svårt område där i stort sett ingen aktör har lyckats få fram något innovativt läkemedel på mycket lång tid. Vi behöver välja en ny väg och modellen med ett litet team som arbetar ihop med externa parter tror vi passar detta terapiområde.

Men visst, vill man hårddra det så kan man säga att vi i förhållande till vad som händer i vår omvärld så har vårt interna förbättringsarbete rakt igenom hela Astra Zeneca inte gått tillräckligt fort för att förhindra den typen av affärsbeslut som vi nu tvingats fatta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112