23948sdkhjf

"Regeringen måste agera"

Akademikerföreningen debatterar i SvD Opinion. De vill att regeringen tar ett tydligare ansvar och försöker hitta nya huvudmän som kan ta över verksamheten.
I en debattartikel i Svenska Dagbladets Opinion skriver i dag styrelsen i Akademikerföreningen vid Astra Zeneca att regeringen måste ha ett tydligare ledarskap i efterarbetet med Astra Zenecas nedläggning i Södertälje.

Författarna skriver bland annat att Astra Zenecas nedläggning inte bara handlar om att Sverige mister viktig forskning, utan att det i allra högsta grad är en näringspolitisk fråga. De menar att det går att “mobilisera de krafter som finns” men att det krävs att “regeringen tar på sig ledartröjan och agerar”.

Akademikerföreningens styrelse har förhoppningar på regeringens samordnare i frågan men ställer sig frågande till det mandat och de resurser som tilldelats honom. De efterlyser också näringsdepartementets inblandning och hade gärna sett att även näringsminister Annie Lööf uttalat sig i frågan.

Akademikerföreningens styrelse föreslår följande:

1. Håll ihop den komplexa och unika struktur som finns i forskningsanläggningen i Södertälje. Huvudfrågan är vem som har nycklarna den 1 januari 2013.

2. Skapa en institutliknande verksamhet som kan utgöra ryggraden för värdekedjan från forskning/produktidé till produktion inom medicin. Gapen mellan akademins forskningsuppdrag, landstingens uppdrag kring klinisk forskning och företagens produktionsinriktade forskning måste överbryggas.

3. Ge forskningsinstitutet SP i uppdrag att snabbutreda hur man kan använda delar av den kompetens som frigörs i ett nytt forskningscentra.

4. Bevara det toxikologiska laboratoriet. Laboratoriet är inte bara ledande i sin kompetens och verksamhet utan står också för utbildningen av cirka hälften av landets toxikologer.

5. Öka incitamenten för landstingen att bedriva klinisk forskning och tillgången till kliniska prövningar i sjukhusmiljö. Detta är avgörande för utveckling av nya läkemedel.

6. Mobilisera aktörer med kapital. Astra Zeneca utgör tio procent av Investor. Riskkapitalister och holdingbolag krävs för att fånga upp de anställdas företagsidéer.

Akademikerföreningens styrelse vid Astra Zeneca i Södertälje:

Ivar de la Cruz

klubbordförande, fil mag kemi

Sofia Johannesson

vice klubbordförande, högskoleingenjör elektro

Magnus Hellstrandh

ordförande R&D, fil mag kemi

Erik Könberg

vice ordförande R&D, civilingenjör kemiteknik

Ola Persson

ordförande Operations, civilingenjör kemiteknik

Kenneth Jansson

styrelseledamot/ECC delegat, civilingenjör kemiteknik

Jöns-Petter Ivarsson

styrelseledamot, fil mag kemi

Per Bernerson

styrelseledamot/kassör, kemiekonom
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.333