23948sdkhjf

Kommunikationsmiss bakom Doxas kassakris

Efter att huvudägaren och storinvesteraren SLS Invest valt att strypa finansieringen till Doxa befinner sig dentalbolaget nu i ekonomiskt trångmål. Ingen nyhet, enligt SLS Invest - som blixt från klar himmel, enligt Doxa.
SLS Invest är ett av den statliga Sjätte AP-fonden helägt investmentbolag och får varje år en summa pengar att investera i innovativa life science-bolag. Under de senaste tio åren har SLS Invest investerat totalt 200 miljoner kronor i Uppsalabolaget Doxa. Men vid investmentbolagets senaste årsmöte i slutet av februari beslutades att finansieringen av Doxa skulle upphöra.

- Vi har fram till att de höll årsmöte den 28 februari fått signaler om fortsatt investering från SLS Invest, så det här beskedet kom som en blixt från klar himmel, säger Doxas vd Mårten Winge.

SLS Invest ordförande Lars Ingelmark , tillika chef för Sjätte AP-fondens life science-enhet, är av en annan åsikt.

- Vi har sedan ett år tillbaka kommunicerat att vi inte skulle lägga mer pengar på Doxa och har önskat att de skulle ta in ytterligare finansiärer. Som investmentbolag kan man inte lägga in alla pengar i ett bolag och Doxa har fått orimligt mycket pengar som det är, säger han.

Doxa genomförde under sommaren 2011 en nyemission och tog in 90 miljoner kronor. Vid denna emission deltog SLS Invest och försåg då Doxa med kapital.

- Vi kommunicerade också i samband med emissionen i juni 2011 att vi inte ville investera mer. Och de har inte heller signalerat att de skulle behöva mer pengar än de de tog in under sommaren, säger Lars Ingelmark.

Även om SLS Invest så sent som veckan innan årsmötet bytte två representanter i Doxas styrelse har de inte haft några planer på att skjuta in mer pengar i Doxa efter den senaste emissionen.

- Doxa tycker att vi kunde varit tydligare med våra investeringsplaner och där kan man tycka olika. Men jag dömer ingen, säger Lars Ingelmark.

Han menar att SLS Invest nyblivna styrelseengagemang kan förklaras med att de vill ha koll på hur det går för Doxa just för att de stoppat in så mycket pengar i bolaget, och inget annat.

I skrivande stund har Doxa hittat en kortsiktig lösning på den finansiella situationen vilket ger dem en tidsfrist på ett par veckor.

- Vi arbetar aktivt med att få in ny finansiering och även om vi har tidsnöd så gör vi det med gott hopp, säger Mårten Winge.

Doxa utvecklar dentala biokeramiska produkter och nyemissionen i juni skulle finansiera lanseringen av bolagets dentalcement Ceramir som ska säljas i USA och Europa. Pengarna ska också täcka kostnaderna för den ökade produktionskapaciteten som krävs inför lanseringen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062