23948sdkhjf

Lund efter Astra

Samtidigt som Södertälje befinner sig i chock håller Lund på att bygga upp något nytt. En klar majoritet av de 900 anställda som drabbades av nedläggningsbeskedet för två år sedan har hittat nya arbeten. Och lokalerna fylls nu på med forskare och företagare i nya konstellationer.
Den 10 januari lämnade Astra Zeneca sin 80 000 kvadratmeter stora anläggning i Lund för gott. Samma dag tog Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande över lokalerna. Stiftelsens utvecklingsbolag Medicon Village ska, som de själva säger, skapa en life science by i världsklass. Men det var långt ifrån självklart den 2 mars 2010. Det finns inte ett vittnesmål från den dagen som inte beskriver förlamning, förvirring och förfäran efter att koncernledningen för Astra Zeneca meddelat att anläggningen i Lund skulle stängas. För många levde de känslorna kvar länge. Det var först efter något halvår som kommunikationen från ledningen började fungera bra och arbetsmarknadsdagar och en intensiv seminarieverksamhet gav styrfart åt de nästan 900 anställda som levde i ovisshet.

Samtidigt pågick ett enormt förhandlings- och nätverksarbete från regionens sida för hitta lösningar för både lokalerna och personalen. Allan Larsson, styrelseordförande för Lunds universitet, fick uppdraget av Forsknings- och innovationsrådet i Skåne att leda förhandlingarna med Astra Zeneca. Redan tidigt började han diskutera olika användningsområden med universitetets vicerektor Carl Borrebaeck.

– Jag såg en möjlighet att kunna samla all cancerforskning på ett ställe. På sätt och vis blev det här lite som en skänk från ovan. Vi hade sedan tidigare en tanke på att skapa ett translationellt center där man skulle kunna gå från forskning och idé till färdigt läkemedel på samma ställe. Vi diskuterade detta med Astra Zeneca vid ett par tillfällen och de gillade konceptet, de var noga med att lämna över till en verksamhet som de också trodde på. Sedan återstod bara att hitta finansiering till det hela, berättar Carl Borrebaeck.



Den frågan löste
sig när Mats Paulsson, en av grundarna av Peab, bestämde sig för att lägga 100 miljoner kronor som en grundplåt i en stiftelse som kunde gå in som ägare av lokalerna. De resterande 350 miljoner som krävdes för att kunna köpa lokalerna av Astra Zeneca lånades av banken. Men banken krävde i sin tur garantier, och där gick både Lunds universitet och Region Skåne in och skrev långa hyreskontrakt på minst tre år.



Ett år efter
att Medicon Village grundades sitter nu dess ledningsgrupp i det stora och ännu folktomma caféet med en enorm övertygelse.

– Vi håller på att skapa något här som inte finns någon annanstans. Målet är att 900 personer ska arbeta här i slutet av 2014. Då ska vi ha både forskning, företagande och innovation i den här anläggningen, säger vd:n Mats Leifland.

– Det vi gör nu är att föra samman mycket av den forskning som redan sker i regionen, och det kommer att skapa en miljö som blir så konkurrenskraftig att fler vill vara med. Det blir en kritisk massa som gör att det börjar växa.

Det överskott som eventuellt bildas i stiftelsen ska gå tillbaka till olika forskningsprojekt. På sikt räknar de med att 30-40 miljoner kronor per år kommer att återinvesteras. Men för att den kalkylen ska gå ihop måste de få in fler hyresgäster än de tiotalet verksamheter som redan har skrivit på hyreskontrakten.

Det är många kvadratmeter som ska fyllas, nästan lika många som i dag utgör hela företagsparken Ideon som ligger intill. Och av de 80 000 kvadratmetrarna är 30 000 labb. Än så länge går allt enligt plan, som det ser ut nu kommer runt 500 personer arbeta på Medicon Village vid årsskiftet, mycket tack vare de verksamheter som flyttar från universitet och Ideon. Vad som ska hända i de lokaler som blir tomma där vet ingen ännu.

– Men universitetet är redan trångbodda och där finns många som väntar på att få flytta in, säger Mats Leifland.

Ursula Hultkvist Bengtsson arbetade tidigare som platschef för anläggningen på Astra Zeneca. I dag är hon vice vd i stiftelsen och ansvarig för de koncept de utvecklar. Bland tjänsterna som just nu växer fram finns en labbservice, eller Science Support Center, som de kallar det. Det blir ett labb dit företagen kan vända sig när de behöver använda dyr utrustning under korta perioder. Om företagen inte har kompetens att använda utrustningen kommer de att kunna hyra in personal från en senior-forskarpool som består av förtidspensionerade forskare från Astra Zeneca. Men allt handlar inte om vetenskap och infrastruktur.

– Nu har vi precis satt ihop en grupp som ska fungera som påtryckare mot kommunen. Ska vi växa och kunna attrahera internationell arbetskraft hit måste vi få större resurser, till exempel till internationella skolor, säger Ursula Hultkvist Bengtsson.

– Det här var saker vi försökte åstadkomma redan under Astra-tiden, men det var trögt. Nu måste kommunen bara förstå allvaret i de här frågorna, säger hon.

De fyra i ledningsgruppen för Medicon Village pratar nästan i munnen på varandra när de ska beskriva möjligheterna för regionen. Men när det kommer till frågor som vad som kan gå snett, eller för den delen var tillväxten ska komma från, vill de inte gå med på frågeställningarna.

– Vi ser inte felmöjligheterna, säger Mats Leifland.

– Vi vet ju att alla näringsverksamheter i dag är ansatta. Men för vår del finns det ingenting på radarn som säger att det här kan gå fel. Skulle något ändå gå fel har vi en huvudägare som är oerhört snabbfotad. Det är inte en slump att Mats Paulsson byggt upp Peab från grunden, fortsätter han.

Projekt på gång i regionen

Life Science Foresight Institute. Institutet finansieras med pengar från EU:s Strukturfond och har Lunds universitet som huvudman. Det leds av Paula Zeilon. Institutet har två inriktningar, dels forskning om trender inom Life Science, dels en servicefunktion som kan ge företag beslutsstöd i form av omvärldsanalys. I år har de särskilt fokus på individualiserad medicin och hembaserad avancerad vård.
Life Science Incubator. Inkubatorn räknar med att fördubbla antalet företag i sin verksamhet de kommande åren. De tre gånger så stora ytorna som de nu får på Medicon Village ska användas till deras nya strategi som innebär att företag ska kunna stanna kvar längre i inkubatorn.
Ett Drug delivery-institut. Medicon Valley Alliance vill starta ett institut för drug delivery. De söker bland annat pengar från EU, Wallenbergfonderna och Novo Nordisk fonder.
Tanken är att knyta till sig den kompetens som finns inom drug delivery, dels från tidigare Astraanställda och dels från den danska läkemedelsindustrin.
Medicon Valley Inhalation Consortium, MVIC. Ett konsortium som bildats för att samla ihop personer och företag i regionen med expertkunskaper inom inhalation. Sju företag är hittills medlemmar och forskarna i företagen kommmer bland annat från Astra Zeneca och Novo Nordisk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078