23948sdkhjf

Active Biotechs partner lämnar in registreringsansökan

Nyheten fick bolagets aktie att rusa som mest 26 procent.
Aktien i forskningsbolaget Active Biotech, som tillsammans med det israeliska läkemedelsbolaget Teva utvecklar ett läkemedel mot MS, rusade med som mest 26 procent på börsen i går. Anledningen var att Teva meddelat att de planerar att lämna in registreringsansökan till den europeiska läkemedelmyndigheten, Ema, för MS-läkemedlet laquinimod. I och med att samarbetet når regulatoriska mål beräknas Active Biotech få en milstolpersättning, något som triggat aktieägarna.

- Regulatoriska milstolpar uppgår totalt till cirka 35-40 miljoner dollar för laquinimod, varav en mindre del är kopplad till just EU-ansökan, säger finanschefen Hans Kolam, till Dagens Industri.

Registreringsansökan är planerad att lämnas in till Ema under andra halvan av 2012.

Active Biotech har haft en skakig tid på börsen. Bolaget hade en toppnotering på 172 kronor aktien vid årsskiftet 2010/2011. I augusti 2011 föll aktien handlöst efter att bolaget visat att de primära effektmåtten inte uppnåddes i en fas III-studie med laquinimod, aktien tappade 56 procent i värde. Tre månader efter det störtdök aktien igen, då på grund av att Teva meddelat att det troligtvis skulle krävas fler studier med laquinimod innan registreringsansökan kunde lämnas in till den amerikanska läkemedelsmyndigheten. Aktievärdet föll denna gången runt 30 procent. Efter gårdagens nyhet har aktiekursen återhämtat sig något och var då börsen stängde i går, torsdag, uppe i ett värde av 50 kronor aktien.

Även det amerikanska bioteknikföretaget Biogen Idec har lämnat in en registreringsansökan för ett MS-preparat till Ema. Det är företagets läkemedel BG-12 mot skovvis fortlöpande MS som Ema nu ska ta ställning till. Enligt företaget räknar man med att myndigheten ska ta besluta om ansökan under våren 2013.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062