23948sdkhjf

Patienten ska göra jobbet

Genom att patienterna själva rapporterar in behandlingsresultat och biverkningar i realtid kan kvaliteten på insamlade data vid kliniska studier öka. Det har Uppsalaföretaget Pharma Consulting Group gjort till sin affärsidé.
I dagsläget kompletteras de flesta kliniska prövningar som görs av läkemedelsföretag med patientenkäter i pappersform.

Men enligt Sverre Bengtsson, marknadschef och affärsutvecklare på Pharma Consulting Group, finns mycket att önska vad gäller den nuvarande patientrapporteringen.

– De pappersformulär som patienterna lämnar in vid läkarbesök är ofta inte heltäckande. Många gånger fyller patienterna inte i formulären fortlöpande när de får behandling utan väntar tills de sitter i väntrummet när det är dags att lämna in dem. Det ger i sin tur problem med kvaliteten på svaren, eftersom det i efterhand kan vara svårt att minnas exakt hur man reagerade i samband med sin behandling, säger Sverre Bengtsson.

Med förhoppning att förbättra rapporteringen har företaget därför tagit fram en webbaserad dagbok där patienterna själva får rapportera hur de upplever den behandling de får. Uppgifterna går rakt in i Viedoc, som är företagets befintliga verktyg för kliniska läkemedelsprövningar.

– Eftersom patienterna själva fyller i uppgifterna i realtid får vi betydligt bättre möjligheter att följa hur de mår av behandlin-gen och vi får en ökad kvalitet på insamlade data. Drabbas patienterna av biverkningar gör tekniken att det dessutom blir möjligt att direkt sätta in åtgärder.



Tanken med den
nya webbaserade tjänsten är att patienterna via sin dator, Ipad, eller smartphone fortlöpande eller vid specifika tidpunkter ska kunna registrera uppgifter som när de tar sitt läkemedel och därefter rapportera om behandlingseffekter eller biverkningar.



Systemet kan därmed
visa tidpunkten för taget läkemedel och sedan koppla det till vid vilken tidpunkt patienten rapporterar upplevd förbättring. Man kan även studera hur patienten mår när läkemedlet har uppnått terapeutisk dos i blodet samt när biverkningar, som exempelvis yrsel eller illamående, uppkommer. På detta sätt blir resultaten från studierna mer detaljerade än vad som har varit möjligt att göra tidigare.

– Med hjälp av den här typen av detaljerad information hoppas vi få ökade kunskaper om exempelvis biverkningsprofiler för olika substanser. Kan vi få bättre kvalitet på insamlade data från patienterna kommer det sannolikt också att bli möjligt att minska antalet patienter som behöver medverka i kliniska studier, vilket också är mycket positivt.

Framtidsplanerna är att knyta samman systemet med andra

it-system som patienterna får ta med sig hem i samband med studierna.

Det kan handla om blodsockermätare, 24-timmars EKG, pulsmätare med mera, som automatiskt kan rapportera in resultat utan att patienterna behöver agera.



Webbtjänsten testas
nu i kliniska prövningar, två i USA och fyra i Europa. Inom kort är tanken att den ska lanseras till alla företagets kunder.

– Åtta av tio svenskar har tillgång till internet dygnet runt. Dessutom har de flesta en mobiltelefon som de bär med sig hela tiden, vilket gör detta möjligt. De möjligheter som öppnas med elektroniska dagböcker, mobiltelefoner och internet innebär ett paradigmskifte även när det gäller utveckling av läkemedel, säger Sverre Bengtsson.

Systemet komer dock inte att ersätta nuvarande arbetssätt med kliniska prövare. Att enbart förlita sig på patienternas inrapportering skulle inte fungera eftersom det inte ger några biomedicinska data.

– Patientrapporteringssystemet kompletterar datainsamlingen vid kliniska prövningar, vilket förhoppninsgvis kommer att göra dem bättre, säger Sverre Bengtsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066