23948sdkhjf

Patent-nej drabbar företag

Dom i USA ogiltigförklarar mängder av patent.
USA:s högsta domsto l, Supreme Court, har slagit fast att det inte är möjligt att ta patent på metoder för att mäta förekomsten av vissa biomarkörer och koppla dessa till sjukdom. Detta står klart sedan domstolen i går eftermiddag svensk tid ändrade den amerikanska överklagandedomstolens, Court of appeals for the federal circuit, beslut att så var möjligt.

— Det betyder att företag som har amerikanska patent på liknande metoder riskerar att förlora liscensintäkter och riskerar att gå sämre, säger Niklas Mattsson, Europapatentombud på Awapatent.

Bakgrunden till gårdagens dom är att företaget Mayo Collaborative Services, som tidigare köpte ett kit från laboratorieföretaget Prometheus för att mäta metaboliter av läkemedlet tiopurin för att hitta rätt dosering, ansåg att de själva kunde utföra mätningen. Prometheus, som hade patent på metoden, stämde då Mayo för patentintrång och fallet har gått genom hela det amerikanska rättssystemet. Med högsta domstolens beslut upphävs alltså det tidigare beslutet i överklagandedomstolen att sådana metoder är patenterbara, och är slutgiltigt.

I och med domen blir många amerikanska patent på liknande uppfinningar ogiltiga. Bland annat metoder för att observera markörer i olika prover och koppla till sjukdom och att mäta förekomsten av snippar i genomet och koppla till sjukdomar.

— För de företag som har sådana patent kan domen innebära ekonmiska förluster, men å andra sidan öppnar det upp för sjukhus och labb att själva göra dessa analyser utan att behöva betala för dem, säger Niklas Mattsson.

Domen i högsta domstolen ger också en fingervisning om hur domstolen kan tänkas ta ställning till det pågående fallet med företaget Myriad Genetics patent på bröstcancergenerna BRCA1 och BRCA2. I slutet av juli förra året ändrade den amerikanska överklagandedomstolen en dom frånen lägre instans och slog fast att det är möjligt att ta patent på isolerade gener. Domen överklagades till högsta domstolen och nu väntas besked om domstolen ska ta upp fallet eller inte. Förutom patent på isolerade gener handlar ärendet också om möjligheten att ta patent på gentest, och här tror Niklas Mattsson att domen i målet rörande Mayo och Prometheus kan ha betydelse.

— Utan att spekulera för mycket kan man säga att den har skiftat balansen om patent för gendiagnostik och att den möjligheten sitter löst efter den här domen.

Besked om högsta domstolen kommer att ta upp överklagan mot Myriad Genetics väntas under våren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.266