23948sdkhjf

Novo Nordisk fortsätter leverera positiva resultat

När läkemedelsindustrin har det tuffare än någonsin går Novo Nordisk som tåget. Fokus och starkt ägarskap är några av förklaringarna.
När det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk tidigare i vintras presenterade sin årsrapport skjöt aktien i höjden. Under en knapp vecka steg den från 680 danska kronor till toppnoteringen 758 danska kronor, en ökning med drygt elva procent.



I samma veva
fick också företagets vd Lars Reiben Sørensen ett rejält lönelyft på 20 procent och kan numera kvittera ut en årslön på 25 miljoner danska kronor.

Enligt företaget ligger förklaringen till framgången i ett starkt fokus på diabetesområdet och stor satsning på forskning och utveckling.

– Vi har en bred portfölj av produkter, särskilt inom insulin, säger Katrine Sperling, komunikatör på Novo Nordisk.

Hon nämner också att företaget lägger stora summor på forskning och utveckling. Förra året satsade man 9,6 miljarder kronor R&D. Även det faktum att Novo Nordisk ägs av en stiftelse har betydelse, anser hon.

– Det gör att vi kan tänka långsiktigt i våra prioriteringar vad gäller forskning och utveckling.

Just ägandeformen tror Marek Poszepczynski, life science-analytiker på Handelsbanken, spelar en stor roll för företagets framgång.

– Med ett starkt ägarskap kan man tänka långsiktigt och stå emot andra aktieägares krav på snabb utdelning eller resultat. Eftersom läkemedelsutveckling tar lång tid är det särskilt viktigt i den här branschen. Det finns flera andra danska bolag med samma ägandeform och det går bra för dem med. Åtminstone i jämförelse med de svenska bolagen, säger han.



Marek Poszepczynski
är också övertygad om att företagets fokus på diabetesområdet under en lång tid är en annan del av framgångsreceptet.

Novo Nordisk har varit verksamt inom diabetes i 80 år.

– Det är ett område de kan bra. Ofta sägs det om att man ska ha en bred portfölj med olika grenar, men min åsikt är att du då späder ut kompetensen, snarare än sprider riskerna



Men även med
stort fokus och starka ägare kan det gå dåligt och Marek Poszepczynski tycker inte att man ska glömma bort turen som en betydande faktor i sammanhanget.

– Novo Nordisks projekt har gått bra, och det är lätt att vara bra när det går bra, men man vet inte vad som händer i framtiden. För 7-8 år sedan var det ingen på Astra Zeneca som tänkte på kostnadssidan. Det verkliga provet är när man måste börja kostnadsbesparingar och skära i verksamheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063