23948sdkhjf

Miljonsatsningar från Vetenskapsrådet

Samarbetsprojekt med Finlands Akademi ska uppmuntra klinisk forskning.
Vetenskapsrådet och Finlands Akademi satsar gemensamt på fyra samarbetsprojekt där man bland annat ska forska om samband mellan influensavaccin och narkolepsi samt behandlingsmetoder för ledgångsreumatism och blodförgiftning. De får sammanlagt drygt 30 miljoner kronor under en treårsperiod. Två av projekten leds av svenska forskare och två av finska. Vetenskapsrådets del i satsningen är drygt fyra miljoner kronor per projekt.

Målet med satsningen är att uppmuntra klinisk forskning i Sverige och Finland samt att stärka ländernas konkurrenskraft inom medicinsk forskning.

Vetenskapsrådet satsar även 45 miljoner kronor på tre nya forskarskolor inom benskörhet, odontologi och inflammationssjukdomar vid Göteborgs universitet och Karolinska Institutet.

Bakgrunden till satsningen är att Vetenskapsrådet år 2008 fick uppdrag av regeringen att satsa på nationella forskarskolor inom klinisk medicin i och med forskningspropositionen "Ett lyft för forskningen". De fem första forskarskolorna inom psykiatri, generell klinisk forskning och allmänmedicin beviljades stöd år 2009.

De tre nya forskarskolorna får tre miljoner kronor var under fem år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078