23948sdkhjf

Många resultat inom cancerforskningen håller inte

Ny genomgång visar att många publicerade resultat inte kan upprepas.
En före detta cancerforskare på läkemedelsföretaget Amgen, amerikanen Glenn Begley, lät sitt forskarteam försöka upprepa 53 publicerade resultat inom cancerforskningen. Det visade sig att 47 av dem inte gick att upprepa, enligt en artikel från nyhetsbyrån Reuters.

"Det var en chockerande upptäckt, eftersom det här är studier som läkemedelsindustrin förlitar sig på", kommenterar Glenn Begley i tidskriften Nature.

Även läkemedelsföretaget Bayer har enligt artikeln från Reuters funnit att många forskningsresultat inte håller för en närmare granskning. Under 2011 lät de sina forskare undersöka tidigare publicerade resultat i 47 olika cancerprojekt, och fann att mindre än en fjärdedel av dem kunde upprepas. Att forskningsresultaten hade publicerats i en välrenommerad vetenskaplig tidskrift var ingen garanti för att de var tillförlitliga.

En anledning till de misslyckade försöken att upprepa resultaten kan vara att de bara kan göras under väldigt specifika förhållanden. Det tror Phil Sharp, en cancerbiolog vid Massachusetts Institute of Technology.

"En cancercell kan reagera på ett sätt under vissa förhållanden och på ett helt annat sätt under andra. Jag tror att en stor del av de varierande resultaten kan bero på det", kommenterar han de båda undersökningarna.

Men Glenn Begley anser att det finns andra orsaker som är mindre smickrande. Selektiva urval av resultat gör det lättare att bli publicerad i en vetenskaplig tidskrift och därmed ha en fördel när forskningsmedel ska tilldelas. På en cancerkonferens gick han igenom en av de mer problematiska studierna som hans forskargrupp hade undersökt med den forskare som hade lett det forskningsprojektet.

"Jag förklarade att vi gjorde om försöket 50 gånger och inte fick deras resultat. Han sa att de hade gjort försöket sex gånger och fått resultatet en av dessa, men tog in det i forskningsstudien eftersom det blev den bästa berättelsen", kommenterar han.

Vid ett möte på National Academy of Sciences visade det sig att antalet vetenskapliga studier som har dragits tillbaka har ökat mer än tiofalt det senaste årtiondet, samtidigt som antalet publicerade studier ökade med bara 44 procent. Ökad konkurrens om minskade forskningsmedel kan vara en orsak. En annan att det numera inte görs så många försök att verifiera andras upptäckter som det gjordes tidigare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125