23948sdkhjf

Landstinget har blivit en stat i staten

Landstingsstrukturen är starkt befäst som en stat i staten. Vi röstar separat till landstingen och därmed får vi fristående organisationer som parlamentariskt lever sitt eget liv.
När det handlar om processers genomförande är kedjan inte är starkare än dess svagaste länk. Vid innovationsprocessen inom life science är den svagaste länken tyvärr vid sjukvårdens delaktighet. Återigen har en större konferens passerat där man konstaterade att det finns bristande engagemang eller till och med ovilja från Sveriges landsting mot att vara en del av den kliniska forskningen och utvecklingen som vi som land så väl behöver.

Regeringen bidrar med strukturer för att skapa bättre förutsättningar för kliniska prövningar i Sverige och sannolikt kommer detta att ligga som ett delmoment i höstens innovationsproposition. Det är bra att något görs men det räcker tyvärr inte. Vi behöver en mycket större delaktighet som kan bidra till dialog. Och det är bråttom. Vi på Sweden Bio får kontinuerligt höra från våra medlemsbolag hur man har givit upp rörande sjukvårdens engagemang och i stället söker sig utanför landets gränser för samarbeten och F&U.

Landstingen försvarar sig ofta med att det är organisatoriska och strukturella förändringar som måste till för att öppna dörrar. Problemet är att det inte skulle räcka med att öppna dörren på glänt utan att flera dörrar behöver öppnas på vid gavel. Hur kan vi annars stimulera till dialog och samarbete? Utan denna dialog kan sjukvården inte veta vad företagen behöver och kan erbjuda.

Sverige är ett litet land med 9,5 miljoner innevånare, inte större än en medelstor kinesisk stad. Ändå lyckas vi klämma in 290 kommuner och 20 landsting. Många intressenter blir det! I de situationer där landsting och kommun ska samverka för medborgarnas (patienternas) bästa har man också svårt att hitta fungerande samarbeten. Hur kan denna organisatoriska maktstruktur vara samhälls- och kostnadseffektiv?

Landstingsstrukturen är starkt befäst som en stat i staten. Vi röstar separat till landstingen och därmed får vi fristående organisationer som parlamentariskt lever sitt eget liv. Man har dessutom ”bara fyra år på sig” att sätta sitt bomärke så att man får behålla makten vid nästa val. Här uppmuntras det inte till långsiktiga samarbeten, utan till kortsiktigt tänkande och markering av eget revir. Vi ser ständigt exempel på hur direktiven från landstingens administration inte alls harmoniserar med sjukvårdspersonalens bild av de faktiska behoven.

Det är nu hög tid att genomföra oortodoxa lösningar för att underlätta gynnsamma samarbeten och därmed även rädda kvar life science-företagen i Sverige. Större organisatoriska förändringar, där bland annat huvudmannaskapet diskuteras, är nödvändiga för att life science kan bli en naturlig del i sjukvårdens FoU. Detta kommer vi alla att tjäna på!

Johan Järte, vd Sweden Bio.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078