23948sdkhjf

Retorik som kan betyda allt eller inget

Blir allt som nyligen sagts sanning har life science-Sverige precis överösts av goda nyheter.
Den senaste månaden har präglats av olika löften om satsningar som ska gynna life science-företagandet i Sverige. Först berättade näringsminister Annie Lööf att hon planerar en nationell strategi för life science som ska inspireras av motsvarigheten i Storbritannien. Ett par dagar senare kallade forskningsminister Jan Björklund till presskonferens med lockbetet att presentera den enskilt största satsningen på biomedicinsk forskning någonsin, ett förstärkt Scilifelab. Ingen av satsningarna tålde några följdfrågor. Alla detaljer om pengar och genomförande blir klara först i höstens forskningsproposition och innovationsstrategi.

Den andra delen i nyheten om Scilifelab var att Astra Zeneca avser att investera mellan 30 och 65 miljoner kronor per år i fem år i forskningsinstitutet. Förutsättningen är att de hittar några projekt att investera i. Ungefär samtidigt berättade Astra Zeneca mer konkret om hur avvecklingen av anläggningen i Södertälje ska gå till. Även där är tongångarna positiva. Enligt de som ansvarar för avvecklingen finns det flera intressenter som vill ta över delar av anläggningen. Astra Zeneca själva vill helst sälja till en eller ett par större investerare som ska driva anläggningen vidare och de ser en framtid där anläggningen används till forskning inom läkemedel eller livsmedel. Påståenden som inte heller de tål några följdfrågor. Johan Wallin, som ansvarar för försäljningen av lokalerna, vill överhuvud taget inte kommentera vad som händer med anläggningen om de inte lyckas hitta en köpare.

Det skulle med andra ord vara lätt att påstå att allt detta bara är retorik och att ingenting av den senaste månadens positiva nyheter är värt någonting. Men det kan också vara så att det vi ser nu är början på den vändning och fokusering som så många i branschen länge efterfrågat. Ligger det någonting i det som Annie Lööf säger, att hon inspireras av Storbritanniens satsning, kanske det kommer en strategi som vågar se över alltifrån skatter till incitamentsstrukturer i vården. Står Jan Björklund vid sitt ord håller det på att skapas ett välfinansierat nationellt life science-insitut i Sverige som ska serva hela landets biomedicinska forskning. Stämmer det som Karolinska Institutets rektor Harriet Wallberg Henriksson säger kommer Scilifelab dessutom att bli internationellt konkurrenskraftigt. Och bevisar sig svenska forskningsprojekt är Astra Zeneca beredda att satsa många miljoner på dem. Dessutom, om det inte bara är rent önsketänkande från Astra Zeneca, finns det en chans till ett fortsatt forskningsintensivt Södertälje, fast under annan flagg. Sammantaget: blir allt som sagts sanning har life science-Sverige precis överösts av goda nyheter. Men det är skört. Lika välbehövligt som det är med rejäla kraftsamlingar, lika skadligt är det med tomma löften.

Ingrid Stenberg, chefredaktör Biotech Sweden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078