23948sdkhjf

SP vill omvandla Astra Zenecas lokaler till två life science-institut

SP lämnar förslag på hur kompetens och resurser kan tillvaratas efter Astra Zenecas nedläggning i Södertälje.
Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP, föreslår att delar av Astra Zenecas fastigheter i Södertälje omvandlas till två life science-institut dit företag och akademi ska kunna vända sig för att få hjälp att utveckla sina produkter. SP har, på uppdrag av Vinnova, utfört en förstudie där de tillsammans med representanter från Astra Zeneca, akademin, life science-industrin och sjukvården tagit fram förslag på hur en nationell innovationsstruktur för den svenska life science-industrin skulle kunna byggas utifrån Astra Zenecas snart nedlagda verksamhet i Södertälje.

- Det är jätteviktigt att tillvarata den kompetens och de resurser som nu friställs i Södertälje i och med Astra Zenecas nedläggning. Vi har därför undersökt hur några av bolagets verksamheter skulle kunna fortleva självständigt efter nedläggningen och vi tror att institutionella verksamheter är en bra svar på det, säger Krim Talia, affärsområdeschef för life science på SP.

I Europa finns det flera life science-institut men i Sverige finns det i dagsläget ingen motsvarighet, enligt Krim Talia. Inte om life science definieras utifrån hälsa- och läkemedelssektorn i alla fall.

SP föreslår att Astra Zenecas enhet för processutveckling omvandlas till det ena institutet, Institutet för hållbar processutveckling och katalys. Detta institut är SP intresserade av att driva i egen regi eftersom institutet skulle komplettera SP:s nuvarande verksamhet.

- Processutvecklingen på Astra Zeneca används i dag för att skala upp tillverkningen av en läkemedelskandidat inför en större studie. Denna verksamhet skulle även kunna användas inom andra områden för skala upp andra kemiska processer och det skulle våra kunder kunna ha nytta av, säger Krim Talia.

På processutvecklingsenheten på Astra Zeneca i Snäckviken, Södertälje, arbetar i dag omkring 240 personer. Enligt SP:s förslag är målet med Institutet för hållbar processutveckling och katalys att i inledningsskedet kunna sysselsätta 80 personer.



SP:s förslag innebär
inte en räddning för alla som kommer att sägas upp från Astra Zeneca men det kan fånga upp en del. Vid det andra institutet som SP vill inrätta finns det plats för 50 anställda i en nedbantad version och 90 anställda i en mer tilltagen sådan. Institut nummer två skulle gå under titeln Scandinavian institute for drug discovery och skulle erbjuda kompetens och stöd inom läkemedelsutveckling. I den nedbantade versionen skulle verksamheten erbjuda stöd inom läkemedelsutvecklingen fram från preklinisk fas till klinisk fas. I den mer tilltagna versionen skulle stödet erbjudas fram till klinisk fas IIa.

- Detta förslag handlar inte om att omvandla en redan befintlig enhet så som den ser ut i dag på Astra Zeneca utan handlar snarare om att plocka ihop olika delar från Astra Zenecas verksamhet, säger Krim Talia.

Krim Talia påpekar att förslagen har ett bäst före-datum och att regeringen måste handla snart om kompetensen ska bli kvar i Sverige.

- Det måste ske nu. Många forskare och anställda i Södertälje sitter i dag med erbjudanden om att flytta hela sin familj till USA eller Schweiz och de måste ha besked snart om det finns en framtid för dem här. Annars försvinner de efter sommaren, säger han.



Krim Talia påpekar
också att det i förslaget angående Institutet för processutveckling och katalys ingår en möjlighet med bryggfinansiering som skulle innebära att institutet skulle kunna vara igång redan till hösten.

- Gör regeringen plats för institutet i höstens forsknings- och innovationsproposition betalas ändå inga pengar ut förrän i början av 2013. Men får vi en signal att pengarna kommer kan vi starta upp verksamheten tidigare, säger han.

Vem som skulle driva Scandinavian institute for drug discovery är Krim Talia i dagsläget förtegen om, men han påpekar att det finns flera alternativ.

- Det finns privata intressenter så det skulle kunna drivas antingen i bolagsform eller i form av en stiftelse som då skulle kunna drivas av universiteten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141