23948sdkhjf

Vårdmyndigheter slås samman

Tolv av dagens myndigheter och organisationer verksamma inom vård och omsorg kan komma att läggas ned och ersättas av fyra nya myndigheter.
På uppdrag av regeringen har Stefan Carlsson, tidigare vd för Apoteket och nuvarande landshövding i Kalmar län, sett över de statliga delarna i vård- och omsorgssystemet. Nu lägger han fram en utredning där han föreslår att tolv av dagens myndigheter och organisationer verksamma inom vård och omsorg, bland annat Läkemedelsverket, TLV, Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet, ersätts av fyra helt nya myndigheter.

Dagens vård- och omsorgssystem består av 16 statliga myndigheter och organisationer som totalt sysselsätter omkring 18 000-19 000 människor. Myndighetsstrukturen har vuxit fram successivt och nya myndigheter har bildats för att lösa behov som uppstått. Senast uppstod myndigheten för vårdanalys som bildades 1 januari 2011 vars uppgift är att ur ett medborgar- och brukarperspektiv följa upp och analysera verksamheter och förhållanden inom vård- och omsorgssektorn.

Stefan Carlsson tycker att dagens system är alltför splittrat. Flera myndigheter tar fram nya typer av kunskapsstöd, bedriver inspektion och gör satsningar på it-området, alla områden som skulle kunna utvecklas effektivt och nyttjas på alla verksamheter om de samordnades, enligt Stefan Carlsson. För att få en mindre komplicerad myndighetsstruktur och samtidigt ge staten en tydligare roll i vård- och omsorgssektorn vill Stefan Carlsson därför att hela det statliga vård- och omsorgssystemet stöps om.

Han vill att tio av myndigheterna, en ideell förening och ett statlig bolag läggs ned och att samtligas verksamheter inryms i fyra helt nya myndigheter. Två av myndigheterna, Kunskapsmyndigheten och Inspektionen, föreslås ansvara för brukare och profession inom vård och omsorg. Myndigheten för välfärdsstrategi ska vara statens stöd i strategiska styrning och Infrastrukturmyndigheten ska utveckla it- och kommunikationsstrukturen i sektorn.

Förslaget har väckt en del uppståndelse bland allmänheten men framförallt bland anställda på de berörda myndigheterna. Läkemedelsverket har de senaste åren genomgått stora organisatoriska förändringar för att förbättra arbetet och påpekade i dag att regeringen är medveten om detta. Tills dess att myndigheten vet hur regeringen kommer att hantera utredningen avvaktar de med att kommentera utredningen.

- Vi kommer att ta del av utredningens hela innehåll. När vi vet regeringens besked om nästa steg kommer vi att kunna ge vår samlade bild av situationen, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman, i ett pressmeddelande.

Verksamheterna som som berörs av förslaget:

Myndigheterna: Socialstyrelsen, Läkemedelverket, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Statens beredning för medicinsk utvärdering, Statens folkhälsoinstitut, Smittskyddsinstitutet, Myndigheten för vårdanalys, Myndigheten för handikappolitisk samordning, Myndigheten för internationella adoptionsfrågor och Statens medicinsk-etiska råd.

Ideell förening: Hjälpmedelsinstitutet.

Statligt bolag: Apotekens Service AB.

Totalt 16 myndigheter verkar i vård- och omsorgssektorn
Myndighet Totala intäkter i miljoner kronor 2010 Medelantal anställda 2010 Barnombudsmannen 23,6 20 Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap 34,9 22 Försäkringskassan 8 143 12 867 Hjälpmedelsinstitutet 99,7 76 Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN 32,2 33 Läkemedelsverket 612,5 610 Handisam 43,2 27 Myndigheten för internationella adoptionsfrågor 12,3 11 Myndigheten för vårdanalys * * Smittskyddsinstitutet 332,7 324 Socialstyrelsen 1 074,8 959 Statens beredning för medicinsk utvärdering 71 48 Statens folkhälsoinstitut 203,7 172 Statens institutionsstyrelse 2 162,8 3 354 Statens medicinsk-etiska råd ** ** Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV 89,4 56
* Bildades 1 januari 2011 och hade under året 18 miljoner i totala intäkter. Planerad anslagsnivå framöver räknas till 30 miljoner kronor. Inför 2012 bedömdes verket behöva 26 egna och inhyrda anställda.

** Är formellt ett råd under Socialdepartementet och har tre anställda. Rådet består av ordföranden, åtta politiska ledamöter samt tolv sakkunniga.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063