23948sdkhjf

Hallå där Per Bengtsson...

...vd för Karo Bio som nyligen sägs ha hotats av konkurs, vad händer?
- Att vi kallade till en extra bolagsstämma beror inte på att kapitalet var slut så att konkurs var nära – inte alls. När man skalar ner verksamheten i ett kapitalslukande bolag måste man också justera ned aktiekapitalet eftersom 50 procentsregeln annars slår till med automatik – det vill säga att det registrerade aktiekapitalet är för högt i förhållande till vad som behövs för den nya mindre kapitalkrävande verksamheten. Det är inte det minsta förvånade i forskningsbolag som under lång tid har tagit in stora belopp genom nyemissioner.

Vad är bakgrunden till nedskrivningen av aktiekapitalet?

- Karo Bio har tagit in pengar genom emissioner i 20 år och har fått in över två miljarder kronor i aktiekapital under den tiden. Storleken på aktiekapitalet varierar mellan olika bolag och vi har på grund av emissionerna haft en ovanligt hög nivå och i april nådde vi en gräns där vi hade förbrukat hälften av det registrerade aktiekapitalet. I och med att bolag formellt måste kalla till extra bolagsstämma när det egna kapitalet understiger 50 procent av aktiekapitalet gjorde vi just det.

Vad kom ni fram till?

- Vi sänkte nivån på det registrerade aktiekapitalet från 200 miljoner kronor till sju miljoner kronor och bokade om mellanskillnaden till en annan post inom det egna kapitalet. Det gör inte företaget det minsta fattigare. Att påstå att vi därefter kommer att få svårare att tjäna pengar på grund av det lägre aktiekapitalet är rent nonsens.

Hur mycket pengar har ni kvar?

- Vid utgången av första kvartalet uppgick kassan till 117 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062